Повече риба и пресни плодове за децата

  • 21 ноември 2011 12:04

  • 649
  • 4
Повече риба и пресни плодове за децата
©

72 детски заведения в област Сливен са проверени от 15-ти септември до 15-ти октомври тази година. Служителите от Регионална здравна инспекция в Сливен са извършили проверки по спазване на Наредба на Министерство на здравеопазването за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детските заведения.

Установено е, че навсякъде са въведени унифирицани седмични менюта, които са изготвени от технолог по хранене в община Сливен. В останалите общини Котел,

Нова Загора и Твърдица в изготвянето на менютата участва медицински специалист. Това съобщи за Дарик директорът на здравната инспекция д-р Виолета Узунова.

В 41 детски градини е въведена допълнителна подкрепителна закуска в 10 часа, като е спазено изискването да се предлагат пресни плодове.

Нарушенията, които са установени са свързани с предлагания хляб. Предимно на децата се дава бял хляб или Добруджа. А в 22 детски заведения са включени пълнозърнести продукти като жито и овесени ядки, информира д-р Узунова. Предлагат се плодове и зеленчци, но по думите на специалиста количеството е по-малко и не е съобразено с нормативите на Наредбата.

В почти всички градини млякото, което се дава на малчуганите е с еднакво съдържание на мазнини - 2%. Друго установено нарушение е предлагане под препоръчителните норми на риба. Издадени са предписания за подобряване на храненето.

Последвайте канала на

649 4

Коментари 4

Добави коментар
Ваня

2011.11.25 | 15:48

4
Кока-Кола не могат да спрат тази конкуренция, защото първо е по-здравословно да пиеш фрешове, отколкото техните химии. Просто в един момент светът няма да има нужда от кола.
Иванина

2011.11.25 | 15:28

3
Кока-Кола се държат нагло. Да си гледах своите химии, които създават и да не се занимават с друго.
Христо

2011.11.25 | 14:26

2
Чрез тази група във Фейсбук и аз разбрах за тези сокове и много интересно ми стана как кока-кола се опитва да ги спре. нямат моралното право да спират производството на прясно изцедените сокове.
Тишо

2011.11.25 | 13:46

1
Това е една много хубава новина. Плодовете винаги трябва да са на първо място.

Добави коментар

Водещи новини