Кондуктор спря неуправляем автобус, спаси пътниците и припадналия шофьор

  • 05 март 2016 16:32

  • 5275
  • 7
Кондуктор спря неуправляем автобус, спаси пътниците и припадналия шофьор
© Булфото(архив)

26-годишният Александър Русев е пианист, завършил музикална академия. Не смятам, че съм направил нещо изключително. Радвам се, че нямаше пострадали, казва младежът, пише "24 часа".

“Шофьорът на автобуса се залюля и се отпусна върху волана. Рейсът се понесе напред на тласъци. Изтръпнах, защото бях само на няколко метра разстояние с детето. Тогава едно младо момче до водача се наведе, направи нещо и рейсът спря.” Така описва преживения шок пловдивчанката Вероника Николова. В понеделник по обяд тя се канела да пресече на пешеходна пътека на оживения бул. “Васил Априлов” в града заедно с 4-годишния си син, когато сцената се разиграла пред очите ѝ.

Возилото от градския транспорт по линия №99 забило спирачки до младата майка, която била скована от ужас. “Видях как пътничка от рейса плиска шофьора с вода. Обадих се на съпруга си, който бе наблизо, за да му кажа какво се е случило. Той дойде и махна на случайно минаваща линейка. Оказа се, че вътре няма лекар”, разказва Вероника. По думите ѝ след 2-3 минути дошъл друг реанимобил, но пак без доктор. В третата линейка, която пристигнала на място, вече имало медик.

Водачът на автобуса, който дошъл в съзнание, бил качен на носилка и закаран до спешния център. Едва след това Вероника разбрала, че 26-годишният кондуктор Александър Русев е овладял рейса. По този начин спасил 20-ина пътници, шофьора, младата майка с детето, както и чакащите на спирката.

“Ако не беше той, щяхме да сме пометени от неуправляемия автобус”, категорична е Николова. Според нея в инфарктната ситуация кондукторът действал хладнокръвно и не допуснал да се създаде паника. Спокойно приканил пътниците, сред които имало ученици и пенсионери, да слязат. Някои дори не разбрали, че са били на косъм от смъртта. Други му благодарили и го благославяли. “Всичко се случи буквално за секунди. На шофьора му стана лошо.

Изключих веднага от скорост и дръпнах ръчната спирачка”, обяснява кондукторът, превърнал се в герой за спасените хора. Александър Русев признава, че никога не е карал кола и няма книжка. Повече от 5-6 г. обаче работи в градския транспорт и запомнил как водачът спира рейса. “Не смятам, че съм направил нещо изключително. Радвам се, че нямаше пострадали”, добавя младежът. Той не желае да говори за себе си и се стеснява от вниманието, с което е обграден след инцидента.

“Браво на това момче! Успяло е да спре няколкотонен автобус. Малко са хората като него. Заслужава награда за това, че предотврати трагедия с жертви”, хвали го Атанас Пирянков, който живее в блок на метри от мястото на инцидента. Той пушел на терасата, когато се разиграл инцидентът. Мъжът разбрал, че нещо се е случило, когато пътниците излезли на улицата и пристигнала линейка.

“Работил съм с Александър в екип известно време. Не знаех, че е способен да реагира толкова адекватно. Учудвам се, че човек, който никога не е държал кормило, се е справил в това положение”, казва Кирил Максимов, който е шофьор по линия 99. Според него без намесата на младия кондуктор е щяло да има страшни последствия. Русев първо е натиснал копчето за скоростта, а след това бавно е дръпнал ръчната спирачка.

“Ако беше заковал рязко, щеше да има изпопадали и ранени пътници. Сетил се е и да държи волана, за да не тръгне автобусът към тротоара. Има дългогодишни кондуктори, които ще се стреснат и няма да могат да се оправят”, обяснява Максимов.

По думите му всички в рейса са имали късмет, че когато водачът е колабирал, кондукторът е бил до него и е действал без паника.

Колегите на Александър Русев са впечатлени от постъпката му. Описват го като много скромен, стабилен и трудолюбив младеж. Винаги се държал възпитано и вежливо с пътниците. Никога досега не е имал конфликти с тях.

Роден е в Разград, живеел сам в Пловдив на квартира. Хванал се в градския транспорт, за да се издържа. Никой от транспортната фирма, в която е назначен, не знае подробности за личния му живот, тъй като не обичал да говори за себе си.

Последвайте канала на

Novini.bg
5275 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.10.23 | 20:04

7
Всички трябва да сме като него. Да помагаме на изпаднал в беда човек! Замислете се! Браво на това момче! Поклон пред решителността му. Жив и здрав да е! Само пример да ни е!
дино

2016.03.06 | 20:27

6
каква е тази мода да се припада ,всеки ден по един дападжия ..................има няма след година половината нация национални герой с орден стара планина

2016.03.06 | 15:19

5
Edno golqmo Bravo.Dokato ima takiva hora,nadejda vinagi she ima.
PACO

2016.03.06 | 15:18

4
GOLQMO BRAVO DA E JIVO I ZDRAVO MOM4ETO I DA POMAGA I NA DRUGI HORA
гост

2016.03.06 | 15:18

3
първо браво на това момче спасило е толкова хора точно сега слушам новините тази мутра борисов се лигави отново а онзи ден когато почина ген танов лека му пръст същата гербаджиска мафия предлагат да бъде награден за незнам си кво не ги е срам този младеж заслужава голяма награда
someone

2016.03.06 | 13:33

2
ами спрете да слагате 60 годишни шофьори, за да няма такива инциденти
qqqq

2016.03.05 | 18:18

1
https://goo.gl/vjBvj6

Добави коментар

Водещи новини