Изследователи ''зареждат'' информация в мозъка като във филма ''Матрицата''

  • 02 март 2016 18:15

  • 2746
  • 1
Изследователи ''зареждат'' информация в мозъка като във филма ''Матрицата''
©

Във филма “Матрицата” героят Нео научава бойното изкуство кунг фу за секунди, зареждайки умения в мозъка си от компютър. Този сюжет от научната фантастика скоро може да се превърне в реалност, пише "Фокус", цитирайки MailOnline.

Изследователи са разработили подобен метод. Той използва модели на мозъчни вълни на експерти, за да ускорява обучението на начинаещи. В серия от експерименти учените доказват, че технологията е в състояние да промени мозъчните вълни по време на процеса на обучение.

Екипът е записал моделите на мозъчна активност на шестима граждански и военни пилоти по време на симулации на полет. Тези модели са били „заредени“ в мозъците на обучавани на симулатора пилоти чрез метод, наречен транскраниална директна електрическа стимулация. Начинаещите, получили мозъчна стимулация са показали по-добри резултати от контролна група. Учените посочват, че уменията на начинаещите пилоти са се подобрили с 33 процента в сравнение с участниците, които са получили мнима мозъчна стимулация.

Д-р Матю Филипс, невролог в HRL Laboratories в американския щат Калифорния, който ръководи проучването, казва, че техниката помога да се увеличи “невропластичността” на мозъка, необходима при учене. “Когато учиш нещо, мозъкът се променя физически. В рамките на процес, наречен “невропластичност” се създават и заздравяват връзки.” Технологията е все още в “бебешка” възраст, но би могла да има значителен ефект в бъдеще. HRL Laboratories е изследователска и развойна компания, притежавана от Boeing и General Motors, която разработва нови сензори и материали.

Последвайте канала на

Novini.bg
2746 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
да се внимава

2016.03.06 | 12:48

1
Риска а е огромен..Престъпници и негодници проникващи през измеренията подават на нарочно наркоманизирани тн учени и изобретатели различни вкл нагло престъпни съоръжения и технологии.Поразени с а стотици милиони важни преродени вкл от телепрограми и мобилни приложения..Примерно тн еколози препоени с спец манипулиращи вещества вместо срещу нагло престъпни обекти поразяващи тежко з а хиляди години милиони декари важни охранителни парцели и обработваеми земи скачат срещу лифтче на Банско..

Добави коментар

Водещи новини