Бездомници с писмо за помощ до папа Франциск

  • 02 март 2016 08:48

  • 865
  • 0
Бездомници с писмо за помощ до папа Франциск
©

Унгарската асоциация „Град за всички“, която представя бездомните хора в страната, изпрати писмо до Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март с молба да привлече внимание към това как унгарското правителство се отнася с хората на улицата, пише унгарският ежедневник Népszava, цитирани от "Фокус".

„В Унгария се увеличава броят на хората, живеещи в бедност и без покрив над главата, а правителството все повече ограничава подкрепата си към хората в нужда. Заради безотговорни, нечувствителни и дискриминационни мерки човешките съдби и животи са застрашени, а цели семейства се разпадат“, пише неправителствената организация в писмото си. Неправителствената организация иска за хората жилища, работа и получаване на адекватни доходи.

Унгария е единствената страна в света, в чието законодателство официалното се преследват бездомните хора. От 2013 г. в страната влезе закон за местообитанието, според който живеенето без покрив над главата е наказуемо действие. Откакто законът влезе в сила, над 500 дела са били заведени срещу бездомните хора, само защото те не разполагат с жилища и поради това са принудени да живеят на улицата.

В писмото се иска папата да осъди публично хората, отговорни за нечовешкото и унизително отношение към бездомните и да обърне внимание на света към ситуацията в Унгария.

Последвайте канала на

Калина Христова
865 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини