МВР: Телефонните измами са бич за обществото

  • 25 февруари 2016 07:10

  • 916
  • 0
МВР: Телефонните измами са бич за обществото
© Novini.bg

Телефонните измами са бич за обществото ни. Те са едно от престъпленията, с които се нанасят най-големи имуществени щети на гражданите, заяви в интервю за БТА директорът на областната дирекция на МВР в Русе комисар Теодор Атанасов.

По думите му броят на този вид регистрирани престъпления се е увеличил значително през последната година. В Русенско през 2015 г. са извършени 115 телефонни измами за повече от 290 000 лева. Само за последния месец и половина - от началото на тази година, телефонни измамници са взели над 60 000 лева от 15 души.

Атанасов обясни, че с цел предотвратяване и предпазване от подобен вид престъпления служителите на ОДМВР-Русе полагат много усилия. Чрез различни методи и средства те се опитват да достигнат до потенциалните жертви на подобен род деяния, за да ги информират, предупредят и инструктират как да действат в такива случаи. За съжаление, въпреки превантивните методи, независимо и от широкия обществен отзвук в медиите, тези престъпления продължават.

Комисар Атанасов обясни, че полицията при ежедневната си работа с граждани ги информира за телефонните измами, както и за схемите, по които се извършват. Друг превантивен метод е поставянето на брошури по входовете на жилищните блокове, в обществени сгради, в пощенски клонове, в магазини.

В много от случаите жертвите, след като са въведени в заблуждение, отиват в клонове на банки и теглят пари от личните си сметки. "Имаме акция, чрез която осъществяваме контакт с банкови служители, за да предупреждават възрастни хора, които теглят голяма сума пари, че вероятно може да става дума за телефонна измама", каза още Атанасов.В практиката досега се установява, че със съдействието на банкови служители са били предотвратявани много престъпления от този вид.

Последвайте канала на

БТА
916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини