В доклада за КТБ: Синдиците да обжалват всички сделки с пари от банката

  • 24 февруари 2016 20:14

  • 2137
  • 3
В доклада за КТБ: Синдиците да обжалват всички сделки с пари от банката
© Булфото

Синдиците на КТБ да обжалват разпореждания, искове и решения, за които има съдебна възможност. Да слагат бърз запор над имущество, което може да бъде осребрено. Обосновано да се отхвърлят възражения на кредитори и да се водят дела, които могат да отместят някой по-долу в опашката на кредиторите. Да се дават възможно най-кратките срокове за обжалване на решения. Да се обезсилят всички цесии, сключени след 6 ноември 2014 г. като невалидни.

Това са част от препоръките на международната разследваща компания “Аликс партнърс”, които са записани в доклада за КТБ, твърдят пред “24 часа” запознати с текстовете.

От отчетите на синдиците става ясно, че те са последвали препоръките и предявените претенции от тях са за активи от КТБ за близо 7 млрд. лева.

Разследването не е излязло извън България, ако изобщо е било поръчано, и е нарисувало картина до 23 септември 2015 г., която вече е друга, защото поне 60% от фирмите са фалирали, имало е фирми - бушони, обобщи експерт. И добави - ако сумираме прогнозираната от “Аликс партнърс” възможност за осребряване на имущество по всеки кредитополучател, ще излезе, че могат да бъдат върнати около 10% от вземанията

Добър одиторски доклад. Кредити, кредитополучатели, обезпечения, оценка на възможна събираема сума и препоръки как да се случи - това пък е оценката на независимия депутат Георги Кадиев.

“Очаквах не препоръки, а нещо от сорта “зад компания Х стои депутат Y, регистрация на Сейшелите, банкова сметка на Кайманите, в нея Z долара, възстановихме ги”. Нищо такова няма, защото им е дадено грешно задание”, твърди Кадиев.

Бившият финансов министър, сега депутат от ДПС Петър Чобанов отказа да отиде до секретната секция, за да чете.

“Не знам какво още очаквате да се разкрие по КТБ. Разкрито е всичко, в това число и бездействието на държавните органи, кои са точно и така нататък”, каза Йордан Цонев от ДПС. Според него докладът “потвърдил това, което всички знаем от временната комисия”.

На същото мнение се оказа и финансовият министър Владислав Горанов. След заседанието на правителството той обясни, че очакванията към доклада са преекспонирани.

“В него ще се види това, което се видя и в доклада на разследващата комисия към НС”, каза Горанов. “Когато говорим за проблеми в една банка, трябва да се обърнем към това кой може да ги създаде - оперативното ръководство”, заключи министърът.

“Приличам ли ви на човек, който е прочел 500 страници”, попита лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Самият доклад влезе в секретната секция на парламента във вторник. Оказа се, че е само един екземпляр от 560 страници и то на английски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2137 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БОЙКО КУРВО

2016.02.26 | 04:16

3
KUR ZA BOIKO BORISOV
Citadel

2016.02.26 | 04:16

2
И какво задание трябваше да им дадат? Проследете веригата и разкриите кой стои в основата на източването на КТБ? Нали поръчката към тази фирма се дава от тези, които я източиха...

2016.02.25 | 09:30

1
Кой е тоя ,който ще си признае ,че се е изпуснал в гащите ?

Добави коментар

Водещи новини