Фраментарен парламент се очертава в Ейре

  • 24 февруари 2016 11:16

  • 772
  • 0
Фраментарен парламент се очертава в Ейре
© gettyimages (архив)

Ирландия (Ейре) се готви за парламентарни избори в петък, но слабата подкрепа за управляващата партия "Фина гейл" и понижаващото се одобрение за другите две големи партии прави изборите доста непредсказуеми, а социологическите проучвания прогнозират разнороден парламент, коментира ДПА.

Публикувано в понеделник проучване по поръчка на вестник "Айриш таймс" показа подкрепа за "Фина гейл" от 28 процента, което е с 3 пункта по-малко в сравнение с началото на предизборната кампания. Лейбъристите биха получили 6 процента, което е спад с 2 процентни пункта. Според прогнозите тези две формации, управляващи в коалиция от 2011 г., няма да спечелят 79-те мандата, които са им нужни за мнозинство, а едва общо 68 при сегашната подкрепа.

Намаляват и прогнозните проценти за републиканската партия "Шин Фейн", която вече би получила около 15 процента. Десноцентристката "Фина фойл", с която довършващият мандата си премиер Енда Кени изключва евентуална коалиция, бележи увеличение в подкрепата и вече би получила 23 процента.

Последните социологически анкети вдъхват увереност на независимите кандидати и по-малките партии, включително на социалистите и зелените преди вота. Очаква се независимите и по-малките формации да съберат общо около 28 процента от гласовете. "Ще предложим стабилно правителство с конкретен план, който да може да бъде приложен. Трябва да можем да довършим работата си", каза Кени по-рано през февруари в ефира на радио Ар Ти И /RTE/.

Но мантрата на "Фин гейл" за "продължаване на възстановяването" изглежда не е била убедителна за избирателите, които не са усетили кой знае колко така възхваляваното икономически възстановяване. Някои от числата наистина са в полза на правителството. През 2011 г. безработицата е била 14,4 процента при сегашно ниво от 8,8 процента. Икономическият растеж е бил едва 1,7 процента, но е достигнал 7 процента към третото тримесечие на 2015 г.

Статистиката за бездомните и бедността обаче казва съвсем друго. Над 400 семейства са били без покрив в Ирландия в началото на 2015 г., а към август те вече са били малко над 700, 76-процентово увеличение само за осем месеца. Централната статистическа служба огласи данни през ноември, показващи, че 29 процента от населението е понасяло лишения през 2014 г., което е повече в сравнение с отчетените през 2010 г. 17,1 процента. Много от избирателите имат усещането, че правителството представя икономиката в благоприятна светлина, за да прикрие тези реалности.

Въпреки че "Фина гейл" и "Фина фойл" са от десноцентристкия спектър, исторически те са били на идеологически противоположни позиции по въпроса за Северна Ирландия и са имали различия по социалната политика. И което е по-важно, "Фина гейл" нееднократно е посочвала лошо управление при предишното правителство на "Фина фойл" като причина за размерите на ирландския икономически крах, чиято кулминация бе съвместната спасителна програма на Европейския съюз и Международния валутен фонд от ноември 2010 г. Кени се зарече, че няма да "остави отново страната в ръцете на онези, които я съсипаха".

Малко вероятно е и "Шин Фейн" да състави коалиция с "Фина гейл", тъй като Кени отхвърля голяма част от политиките й като "анатема". Отдавнашните опити на "Шин Фейн" да навлезе в центристкото пространство, което преди се заемаше от "Фина фойл", се натъкнаха на препятствие заради твърдения за участие на лидера й Джери Адамс в конфликта в Северна Ирландия. Наскоро той призова да бъде премахнат Специализираният наказателен съд. Съдът има извънредни правомощия спрямо представителите на организираната престъпност, стоящи зад неотдавнашните гангстерски убийства в центъра на Дъблин.

Заместник-лидерът на "Шин Фейн", родената в Дъблин Мери Лу Макдоналд, и говорителят на партията по финансовите въпроси Пиърс Дохърти са доста по-умели в ухажването на избирателите от средната класа. Бившият лидер на "Фина фойл" и бивш премиер Бърти Ахърн прогнозира пред радио Ар Ти И на 12 февруари, че най-вероятната развръзка на изборите е "правителство на Фина гейл с подкрепата на лейбъристите, Ренуа, социалдемократите и неколцина независими".

Други анализатори допуснаха, че "Фина фойл" може да спечели достатъчно места, за да състави коалиция с Ирландската лейбъристка партия, "Шин Фейн" и няколко независими депутати или по-малки партии. "Ренуа", нова центристка формация, учредена от бивш министър от редиците на "Фина гейл", привлече доста голямо медийно внимание, но подкрепата и е едва 2 процента. В нейните редици има трима депутати от състава на вече разпуснатия парламент.

На последните парламентарни избори 12,7 процента от гласовете отидоха при независимите кандидати, тъй като избирателите търсеха алтернатива на традиционните партии.

Последвайте канала на

БТА
772 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини