Сирия: Взривове на фона на сделката между Русия и САЩ

  • 22 февруари 2016 09:42

  • 2155
  • 3
Сирия: Взривове на фона на сделката между Русия и САЩ
© gettyimages (архив)

Въпреки изявлението на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че е постигнато временно споразумение с Русия за прекратяване на враждебните действия в Сирия, има сериозни съмнения дали то ще влезе в сила, пише британският в. "Гардиън".

Изданието отбелязва, че вчера Сирия беше разтърсена от серия нападения с коли бомби на "Ислямска държава" (ИД) в двата най-големи града Хомс и Дамаск, при които загинаха над 120 души и бяха ранени стотици. Има сериозни съмнения и доколко е стабилно споразумението, постигнато след телефонен разговор на външните министри. То трябва да бъде одобрено от президентите Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият, които ще разговарят по телефона по-късно тази седмица, подчертава в. "Гардиън" и припомня, че предишната договорка от Мюнхен не влезе в сила в петък, както се очакваше, а боевете в Сирия се засилваха през последните седмици.

Нуждата от споразумение за прекратяване на бойните действия обаче става все по-голяма заради признаците, че Турция ще навлезе в Северна Сирия, за да спре сирийските кюрди и да защити опозиционните сили, подчертава "Гардиън". САЩ работят със сирийските кюрди, но Анкара обвинява кюрдите, че са свързани с терористични организации в Турция и обстрелва позициите им. Прекратяването на огъня и подновяването на доставките на хуманитарни помощи станаха де факто предварителни условия за започване на истински преговори за създаване на бъдещо сирийско правителство, подчертава в. "Гардиън".

За втори път от 10 дни Кери обявява, че е постигнато споразумение за "прекратяване на враждебните действия", пише американският в. "Ню Йорк таймс", посочвайки, че това е "внимателно подбрана формулировка, за да се избегне споменаването на пълно прекратяване на огъня". Посочената от Кери дата миналия петък обаче отмина, а не настъпиха никакви промени на терен, и този път Кери внимаваше да не посочва конкретни срокове, пише американското издание.

Кери е известен като вечния оптимист по отношение на преговорите, пише в. "Ню Йорк таймс" и припомня, че този подход се е увенчал с успех при преговорите с Иран и за глобалните климатични промени, но се е провалил при първия му голям проект като държавен секретар - опита да постигне подновяване на израелско-палестинските преговори. "Сирия остава най-големият тест за Кери, хуманитарна катастрофа, за избягването на която много членове на администрацията на Обама признават, поне в частни разговори, че не са направили достатъчно", подчертава американското издание.

Неотдавнашната ескалация на нападенията срещу силите на Асад може да са начинът "Ислямска държава" да набере нови членове сред сирийците, след като е загубила десетки чуждестранни бойци в сблъсъците, пише в. "Вашингтон пост". Сирийците са по-заинтересовани от борбата срещу правителството на Башар Асад, отколкото от това да помагат за изграждането на "халифата" на "Ислямска държава", обхващащ части от Източна Сирия и Северен Ирак.

Последвайте канала на

БТА
2155 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.02.27 | 02:11

3
Сирийците са по-заинтересовани от подкрепата за Башар Асад, отколкото от идеите за примирие.

2016.02.27 | 02:10

2
английските вестници големи глупости пишат

2016.02.23 | 20:50

1
Английско бла... бла...

Добави коментар

Водещи новини