МВР с ужасяваща статистика: 26 497 жени са жертва на насилие през 2010 г.

  • 18 ноември 2011 10:32

  • 2835
  • 0
МВР с ужасяваща статистика: 26 497 жени са жертва на насилие през 2010 г.
©

На 19 ноември в Пловдив се организира кръгла маса "Превенция и борба с насилието над деца и жени - предизвикателства и проблеми”.

Тя ще е с продължителност от 10 до 16 ч., в Конферентна зала на парк хотел "Санкт Петербург", гр. Пловдив.

Форумът се организира от Информационното бюро на Европейския парламент в България, като участие ще вземат д-р Антония Първанова (АЛДЕ), член на Комисията за правата на жените и равенството между половете, водещи представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, Държавната агенция за закрила на детето, както и представители на неправителствените организации, работещи в областта.

26 497 жени са станали жертва на насилие през 2010 г., показва официална статистика на МВР. Те представляват 36% от всички лица, жертви на престъпления. 27 жени са станали жертва на умишлено убийство, регистрирани са 173 изнасилвания и 61 отвличания.

В ЕС 45% от всички жени са били жертва на някакъв вид насилие. Според данни на Евробарометър от 2010 г., 3500 лица са изгубили живота си в резултат на домашно насилие, основно жени и деца. В 40% от случаите на домашно насилие, деца са пострадали или са станали свидетели на насилие.

В центъра на дебата ще са политиките и мерките на национално и европейско ниво, които могат да помогнат за предотвратяването на тези явления в българското общество.

Кръглата маса се организира с институционалната подкрепа на Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на труда и социалната политика. Информационното бюро кани всички български членове на ЕП и народни представители за участие в кръглата маса. Очаква се във форума да участва заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева.

Форумът е своеобразно продължение на кръглата маса "Превенция и европейски политики срещу насилието срещу жените", която се състоя в рамките на "Дните на Европейския парламент" във Варна през юни. На нея беше поставено като цел да се организира национална кампания срещу насилието.

При формирането на програмата на предстоящата кръгла маса, Информационното бюро си сътрудничеше активно с национално представени неправителствени организации, които работят активно в тази област, като Фондация "Асоциация Анимус", Фондация "Български център за джендър изследвания", "Център Надя", Българска асоциация на социалните работници (БАСР), Асоциация "С лице към света", Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", които ще вземат участие и в дискусиите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2835 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини