Сирийските кюрди искат да пресекат снабдяването на умерената опозиция

  • 17 февруари 2016 08:57

  • 2379
  • 7
Сирийските кюрди искат да пресекат снабдяването на умерената опозиция
© gettyimages (архив)

Въоръжените отряди на кюрдите продължават стремителното си настъпление в северна Сирия. Тяхната цел е не само да да разгромят силите на екстремистите от организацията "Джебхат ан Нусра", но и да не допуснат установяване на контрол от т.нар. умерена сирийска опозиция над освободените територии, предаде ТАСС.


Както вече бе съобщено, на 15 февруари сирийските кюрди освободиха от терористите град Тел Рифат, разположен на шосето Алепо-Азаз, на 20 км от турската граница. По данни на Си Ен Ен коалицията "Сили на демократична Сирия" (СДС), чийто гръбнак съставляват кюрдски бойци, се е договорила за превземането без съпротива на друг плацдарм на бандитските формирования - Мараа. Това означава, че кюрдските опълченци се намират само на няколко километра от фронтовата линия на борбата с отредите на друга терористична групировка - "Ислямска държава".

Според Си Ен Ен сирийската опозиция е крайно разтревожена от действията на кюрдите и конфиденциално е помолила САЩ негласно да повлияят на СДС. Обаче такава намеса на Вашингтон "вече е закъсняла". "Сирийските кюрди настъпват стремително и от векове са известни с това, че отлично успяват да удържат контрола над превзети територии. Ситуацията се развива много бързо и може да доведе до промяна на курса на САЩ спрямо вътрешната криза в Сирия", отбелязва телевизията.

Командването на сирийските правителствени сили разчита да превземе "крепостта" на терористичната групировка "Ислямска държава" - град Ракка, до края на тази година, ако в конфликта не се намесят Саудитска Арабия и Турция, каза генерал от сирийската армия, цитиран от Си Ен Ен. "Не мога да дам реални прогнози. Но ако няма военна интервенция от Рияд или Анкара, смятам, че ще можем да влезем в Рака до края на годината", каза генералът, като отказа да назове името и длъжността си. Според него в сегашния момент главната задача на сирийските въоръжени сили е в установяването на пълен контрол над границата с Турция с цел да бъдат отрязани снабдителните линии на бунтовниците.

Генералът призна, че поддръжката от страна на руската военна авиация е станала "истинско благодеяние". "Руснаците яко ни помагат в две насоки - първо, с бойните си полети, и второ - като ни предоставят данни от въздушното разузнаване, които ни позволяват да нанасяме изпреварващи удари", каза той.

Генералът отбеляза, че сирийската армия не би отказала помощ и от САЩ и техните съюзници, но се изказа крайно скептично към възможността за такъв вариант. "Америка? А прави ли тя нещо изобщо? Техният принос в борбата с терористите в Сирия все още не сме го видели. Напротив, именно те способстват за укрепването на ИД", поясни той.

Последвайте канала на

БТА
2379 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2016.02.29 | 12:56

7
Каква умерената опозиция бе лунатици.Всичкото оръжие дето набутахте в сирия го ползват наи големите садисти и врагове на нормалното човечество.Скапани турски медии.

2016.02.29 | 12:56

6
УМЕРЕНА ОПОЗИЦИЯ НЯМА, ВСИЧКИ СА БАНДИТСКИ ГРУПИРОВКИ ОТ ГЛАВОРЕЗИ КОЙТО СЕ БИЯТ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ, НО ПОВАЧЕТО НЕ ГО РАЗБИРАТ

2016.02.29 | 12:56

5
Турския трол още спи защото вчера са го е..ли в г.а.Иначе да е наспамил темата с някаква безмислица.Пожелавам му да си остане все такава малка отрепка.

2016.02.29 | 12:56

4
Както са се засилили, да не го лъзнат и на пердогана бре! Ще стигнат те май до бай щефа,ще блъскат оня очилаткото, с голямата тупалка по тиквоча :D
Крум Усаински-Крупник

2016.02.29 | 12:55

3
Благодарение на оръжието и финансовата подкрепа,която получиха кюрдите от САЩ,се развива тази офанзива!!!Освен това,американците преосмислят отношението си спрямо Турция и открито подкрепят кюрдите,независимо от реакцията на Ердоган!!!САЩ се настаняват трайно в региона,в противовес на подмолната руска политика,която се стреми да дестабилизира Европа и Близкият Изток!!!

2016.02.29 | 12:55

2
Mного злоба има във вас драги българи!

2016.02.22 | 05:37

1
Краварите са в Сирия ,за да помагат и търгуват с ИД ! Това са им интересите !

Добави коментар

Водещи новини