Хакери вече седмица държат данните на болница в САЩ за откуп

  • 16 февруари 2016 17:27

  • 1307
  • 1
Хакери вече седмица държат данните на болница в САЩ за откуп
©

Киберпрестъпници извадиха компютърната система на холивудска болница от строя, като вече цяла седмица я изнудват за откуп от 3,4 милиона долара, за да възстановят достъпа до цялата медицинска документация, пише "Новинар".

Ръководството твърди, че всекидневната работа на атакувания презвитераиански медицински център не е засегната, а просто се налага екипът да оформя цялата документация на хартия. Те също така уверяват пациентите по високоговорители, че компютърните престъпници, наричани кракери, нямат достъп до медицинските им картони. Освен за персонала, който губи време да оформя документи на ръка, неудобството е и за пациентите, които трябва лично да дойдат да си вземат резултатите от изследванията, вместо да ги получат по електронен път.

Местни медии обаче съобщават, че медицинското заведение не е в състояние да се грижи ефективно за пациентите си, тъй като докторите нямат достъп до лабораторни резултати, скенери и рентгени и др. Част от пациентите са прехвърлени в други институции, а нови не се приемат.

Кракерите са поискали откуп от 3,4 милиона долара, за да дадат на болницата кодове за достъп до заключените файлове, и са заплашили, че ако не получат желаната сума, ще изтрият целия архив. С атаката вече са се заели ФБР и полицията в Лос Анджелис, като според разследващите болницата е случайно избрана.

Атаката е типичен пример за киберпрестъпление, при което зловреден код не позволява на отделна машина или цяла система да работи, докато не бъдат изпълнени някакви искания, които най-често са финансови. Най-често тези атаки засягат персонални компютри, а откупите не превишават няколкостотин долара.

Последвайте канала на

Novini.bg
1307 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ВАЖНО!

2016.02.21 | 13:09

1
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

Добави коментар

Водещи новини