Русия: Помогнахме на Ирак в борбата срещу ИД

  • 15 февруари 2016 08:55

  • 2561
  • 2
Русия: Помогнахме на Ирак в борбата срещу ИД
© gettyimages (архив)

Последните постижения на иракската армия в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) са пряко свързани с доставките на оръжия и военна техника от Русия. Това заявява руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в интервю за "Комерсант".

Става дума най-вече за щурмовата авиация и техниката за сухопътните войски - благодарение на тях "ИД бе отблъсната от позиции, които заемаше вече месеци", посочва Рогозин. Той напомня посещението си миналата седмица в Багдад начело на внушителна делегация от почти сто представители на руската власт и бизнеса, "заинтересовани да се развиват съвместни проекти". За пръв път от 8 години там заседава руско-иракската междуправителствена комисия.

Рогозин изтъква, че руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 е "протегнал на Ирак ръка за помощ в най-трудния момент, като нареди доставките и прехвърлянето на техниката да се осъществяват с форсирано темпо". След успехите на иракската армия "веднага се появи проблем с турския контингент, незаконно нахлул на иракска територия. На всички преговори - с представители на кюрдската, сунитската, шиитската общност, - ни бяха отправяни сигнали, че Ирак смята появата на най-малко 1500 турски военнослужещи в северната част от страната за инвазия, проява на агресия. Фактически Турция се мъчи да използва временната слабост на постокупационен Ирак в опит да разшири своите зони на влияние по милитаристки път", заявява руският вицепремиер в интервюто.

Министърът отбелязва, че иракските власти са благодарили на руските делегати за подкрепата на Москва по всички линии, включително в Съвета за сигурност на ООН. Същевременно подчертава, че Русия не планира военновъздушна операция в Ирак и въпросът не е бил повдиган по време на преговорите. "Те просто искат никой да не им пречи да се борят - ние пък им помагаме, помагаме им с оръжия. Те се обявяват категорично против появата на всякакви военни контингенти в страната им, независимо дали са турците на север или друг някой", пояснява Дмитрий Рогозин.

Междувременно "Ирак много се тревожи, че заради успешните действия на руската авиация в небето и на сирийските правителствени войски на земята" в страната ще проникнат въоръжени ислямисти от Сирия, добавя руският вицепремиер.

Последвайте канала на

БТА
2561 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
аз

2016.02.17 | 17:18

1
Брей! Това, производителите и търговците на оръжие - много добри хора! Помагат ли помагат! И нищо не искат в замяна! Ей тъй, без пари помагат!
Бога на войната

2016.02.17 | 23:01

2
Ами ,да си произвеждат собствени !Ама са прости !За това Великите сили имат интерес да има войни и конфликти !

Добави коментар

Водещи новини