Бум на кражбите на коли среден клас

  • 14 февруари 2016 20:35

  • 3922
  • 3
Бум на кражбите на коли среден клас
©

Автокрадците се насочват към най-масовите автомобили. Има бум на тези кражби, въпреки че според полицията общо автокражбите са намалели след задържането на четири банди. Данни показват, че средно седем шофьори остават без колите си в цялата страна всеки ден. Най-много откраднати коли има разбира се в големите градове - София, Пловдив, Бургас.

Любопитното е, че в Силистра, Смолян и Разград не е регистрирана нито една, съобщава БТВ.

Столичните автобанди са около 15. По-голям проблем обаче са външните, които са около 40. Автобандитите атакуват през седмицата - между 22:00часа и полунощ и 4:00 и 6:00 ч. сутринта, рядко в събота и неделя. Един от най-опитните столични автокрадци с 15-годишен стаж и три присъди гърба си. Той разкрива, че набелязва колите с таксиметрови шофьори.

„Набелязва кола, след което - като се задигне, той взима процент от нашата печалба”, признава той. По думите му има и непробиваеми коли - не повече от 2-3 марки, които не могат да се задигнат, всичко друго си има своя начин. Разказва, че след кражбата карат колата в някои от столичните квартали и я оставят в междублоково пространство. „Има инкубационен период, ако няма проблем, по своето направление отива - извън страната или за части”, споделя той.

В автоморгите също се пласират. Автокрадецът разкрива и какво може да го спре да открадне една кола: „Ако има аларма, бих я подминал”. Казва, че много от собствениците предпочитат да дадат откуп и да си върнат колата. Обикновено сумата е 20-30% от стойността на колата. 

Според разследващи полицаи при сегашния закон повечето от автобандитите се измъкват. И отново са на улицата с поредна офанзива.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3922 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Мучо

2016.05.10 | 19:34

3
В някои арабски страни има закон: за кражба се отрязва дясната ръка. В тези страни не се наблюдават никакви индивиди без десни ръце. Защо ли? Не съм привърженик на шериата, а само на някои от мерките срещу престъпниците.
Георги

2016.05.10 | 18:10

2
"Според разследващи полицаи при сегашния закон повечето от автобандитите се измъкват. И отново са на улицата с поредна офанзива." И докога ще си седи тоя "сегашен закон", а няма да го променят? Двайсет и кусур години кражбата на кола не била кражба, а "противозаконно отнемане", един вид - "той може да е взел колата за малко, само да си свърши някаква работа и после може и да я върне...".. Пълни простотии...

2016.02.15 | 21:28

1
Човек да го е страх да си направи кефа срещу 15 бона за които си е скъсал гъза и накрая да му я откратнат без никакви последствия за джамбазите, това само в България го има.

Добави коментар

Водещи новини