Пращат на съд анестезиолог, заради починал пациент на зъболекар

  • 17 ноември 2011 07:08

  • 2733
  • 0
Пращат на съд анестезиолог, заради починал пациент на зъболекар
©

Окръжна прокуратура - Благоевград внесе вчера в съда обвинителен акт срещу анестезиолога д-р Красимир Тунев от Сандански заради смъртта на 38-годишния софиянец Владимир Николов, издъхнал на стоматологичен стол, пише в. Струма.

След 7 г. разследване докторът ще бъде изправен на съд за фаталния инцидент, станал в следобедните часове на 2 декември 2004 г.
Николов потърсил стоматологична помощ от зъболекарския кабинет в хотел "Свети Никола". Страдал от патологичен страх от зъболекар и зъбите му били в окаяно състояние - разрушени, с кисти и други стоматологични усложнения. На няколко пъти той правил опити да ги лекува, но още със сядането в зъболекарския стол припадал и никой лекар не рискувал да започне работа при тези условия. Зъболекарят в екип с д-р Тунев решили да предприемат манипуалции, като го поставят под анестезия. Николов обаче внезапно починал.

Дни след случая медиците в Сандански излязоха със становище, че софиянецът е издъхнал вследствие на инфаркт, а не на лекарска грешка. След 7 години разследване прокуратурата обвини д-р Тунев в това, че на 2 декември 2004 г. за времето от 13:30-16:00 часа в Сандански като анестезиолог-реаниматор към МБАЛ "Св. Врач" в стоматологичен кабинет в хотел "Свети Никола" е причинил смъртта на 38-годишния Владимир Николов поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност, изразяващо се в нарушения на няколко разпоредби. Обвинението срещу д-р Тунев е по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс. Ако бъде признат за виновен, наказанието е от 1 до 6 години лишаване от свобода.

В последните години това е първото дело срещу медик, обвинен в лекарска грешка, довела до човешка смърт, което предстои да тръгне в Благоевградския окръжен съд.

Последвайте канала на

Novini.bg
2733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини