Най-малко 21 цивилни загинали при руски удари в Алепо

  • 04 февруари 2016 18:17

  • 1385
  • 6
Най-малко 21 цивилни загинали при руски удари в Алепо
© GettyImages

Най-малко двайсет и един цивилни, сред които три деца, са убити днес при руски въздушни удари над шест района в северния град Алепо, които са под контрола на бунтовниците. Това предаде Франс прес, като цитира Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Очаква се броят на загиналите да нарасне, тъй като има много тежкоранени. Над 40 000 цивилни бягат от офанзивата на войските на сирийския режим северно от град Алепо. Според неправителствената организация те са се насочили към сирийския кюрдски град Африн, който е северно от зоната на сраженията между силите на режима и бунтовниците, както и към гранични с Турция райони. Хиляди бежанци са се разположили в нивите около Африн. Те не могат да влязат в Турция, защото близкият граничен пункт е затворен.

Тези хора имат спешна нужда от помощ от международната общност, каза Рами Абдел Рахман, директор на Центъра за наблюдение на човешките права.

Военни на сирийския режим влязоха в две населени от шиити градчета в провинция Алепо ден след като пробиха обсадата на сирийските бунтовници, продължила над три години, предаде ДПА.

Двата града са Нубул и Захра, в които населението подкрепя режима в Дамаск. Държавната сирийска телевизия показа кадри на сирийски военни и подкрепящи ги бойци от ливанското движение Хизбула и от Иран, които са приветствани в двата града от жителите, посочва агенцията.

Искам да благодаря на сирийската армия, на Иран и на Хизбула и на всички, които положиха усилия, за да ни освободят от обсадата, която терористите ни наложиха от 2012 г., каза жител на града, развяващ сирийското знаме.
В обсадения от правителствените сили град Муадамия беше дос тавена храна за над 12 000 души, предаде Ройтерс. Храната ще бъде достатъчна за три седмици.

В града са доставени и медикаменти за 10 000 души. Доставките са пристигнали в Муадамия, който се намира близо до Дамаск, с конвой на Червения кръст и Червения полумесец.

Влизайки в града, видяхме колко отчаяни са хората. Те са гладни и се нуждаят от нашата помощ. Трябва безусловно да се позволи на хуманитарната помощ да достига до хората във всички обсадени и труднодостъпни райони на Сирия, се казва в съвместно изявление на Международния комитет на Червения кръст и на сирийския клон на Червения полумесец.

Последвайте канала на

БТА
1385 6

Коментари 6

Добави коментар
комуноиди ЕООД

2016.02.08 | 14:40

6
Важното е да се вдига шум и пушек около блядовете ! А това ,че са загинали цивилни , това още Сталин го е формулирал - Има човек ..................................................... ! Ученика му го е възприел 1-1 !! Браво !

2016.02.08 | 14:16

5
Населението приветствало сирийската армия, ама други бягали. Най- вероятно има за какво да привестват сирийската армия жителите на тези градове, след като са били в обсада 3 години(!!!) и не са се предали на т.нар бунтовници, които са си различни модификации на главорези от ИД или т. нар "опозиция". Защо населението не приветства тази опозиция, ами приветстват и армията на Асад и руската подкрепа за нея? Ето това е неудобен въпрос за ЕС и слугинската й българска дипломация.
Dimitar Slavof

2016.02.08 | 14:15

4
това е лъжа, мътрвите са 151 и са загинали от американска бомба !!! ...не лъжете!

2016.02.07 | 22:08

3
е какви са тези цивилни англичани в Алепо?

2016.02.06 | 10:45

2
Когато има война,покрай сухото гори и мокрото.

2016.02.06 | 10:45

1
само трепане ,без заравяне на терористите от даебш.

Добави коментар

Водещи новини