Земеделци от Пазарджишко излизат на протест днес

  • 04 февруари 2016 07:10

  • 1299
  • 0
Земеделци от Пазарджишко излизат на протест днес
©

Зеленчукопроизводителите от пазарджишкото село Юнаците излизат на протест днес, съобщава Телекабел. Те са против еднодневните трудови договори и винетките за тракторите им. Протестът е предвиден за 11 часа пред сградата на областната дирекция ''Земеделие'' в Пазарджик.

70% от хората в село Юнаците се занимават със земеделие и обработват нивите си. Един от тях е Веселин Янев, който над 20 години отглежда зеленчуци. Сади предимно картофи по 90 декара годишно. Признава че, печалбата е относителна, а трудът – денонощен и изтощителен. Струва си единствено, за да издържа двете си дъщери – студентки.

С въвеждането на новите изисквания - еднодневните трудови договори и задължителните винетки за трактор обаче, приходите му от земеделие ще намалеят наполовина. Това според земеделците е необмислено. Земеделците предлагат в края на годината, когато попълват декларациите си към фонд ''Земеделие'', да декларират доходите си на база на обработваните декари трудови дни.

При така поставените условия, Веселин Янев и хората от Юнаците, за които земеделието е основен поминък ще трябва или да се откажат като земеделски производители или да си търсят друго препитание.

Последвайте канала на

Калина Христова
1299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини