Най-богатите жени в историята

  • 03 февруари 2016 16:37

  • 2657
  • 0
Най-богатите жени в историята
©

В исторически план жените имат сериозни трудности със забогатяването. Всичко - от правилата за мъжкото първородство до законите, които забраняват на жените да имат собственост, са ограничавали броя на жените магнати през вековете. Малцината, които са успявали да се сдобият със сериозно състояние, обикновено са го наследявали от мъжете в тяхната фамилия.

“Жените с голямо лично състояние са съвременен феномен,” казва Уолтър Шайдел, преподавател по древна история в Станфордския университет. По тази причина, когато миналата година списание Time изготви класация на 10-те най-богати хора в историята, в нея имаше само мъже.

Класацията сама по себе си бе доста сериозно предизвикателство, тъй като сравнява богатството на хора от различни епохи, географски райони и т.н. Тогава Time използва техника, разработена от историци и икономисти от MeasuringWorth, която сравнява богатството на даден човек като процент от световния БВП по времето, когато е живял.

Тази година от изданието са използвали същата методолигия, за да класират най-богатите жени в историята. Тук обаче са включени жени, които дори и да са наследили част от парите си, след това са имали активна политическа или бизнес роля в управляването на тяхното състояние. Така че тук отсъстват жени като наследничките на империята Walmart Кристи и Алис Уолтън, които никога не са участвала в ежедневната дейност на компанията. (Личното състояние на Алис Уолтън се оценява на 32.4 млрд. долара, което я прави най-богата американка.) За изготвянето на класацията от Time са се консултирали с близо 30 историци и са прегледали десетки евентуални кандидатки за включване в нея. Ето кои според тях са най-богатите жени в историята.

10. Шарлийн де Карвальо-Хайнекен

Живяла: От 1954 до сега

Държава: Холандия

Върхово богатство като процент от световния БВП: 0.017%

Всеки път, когато си отворите бира Heineken, добавяте към състоянието на тази холандска бизнес дама, чието лично състояние достига върховите 12.7 млрд. долара през 2016 г.

Де Карвальо-Хайнекен е единственото дете на Фреди Хайнекен, който е бил главен изпълнителен директор на третата най-голяма пивоварна компания в света в периода 1971 – 1989 г. Тя наследява 25% дял в Heineken International, когато баща й умира през 2002 г. Без да притежава официално бизнес образование, тя участва активно в избирането на настоящия главен изпълнителен директор на компанията Жан-Франсоа ван Боксмеер.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
2657 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини