Федерацията ни по борба отново е републиканският шампион по финансиране

  • 02 февруари 2016 11:30

  • 880
  • 0
Федерацията ни по борба отново е републиканският шампион по финансиране
© novini.bg

Българската федерация по борба отново е републиканският шампион по финансиране от спортното министерство, показва справка, с която "Дневник" разполага. Но най-голям пробив правят плеяда федерации по бойни спортове, които са предпочетени пред спортове като хокей на лед.

Макар и с по-малка сума в сравнение с миналата година, ръководената от Валентин Йорданов организация, убедително печели първото място, като оставя на половин милион зад себе си волейболната федерация и с около 750 000 лева третия в класацията - федерацията по бокс.

Намалението за борбата е от 100 000 лева и през 2016 г. тя ще разполага с 2.5 милиона лева от общо 23 683 223 лева, отпуснати за финансирането на дейността на спортните федерации. В сумата не влизат средствата, които се изплащат за стипендии на състезатели и тяхната подготовка като част от проектоолимпийския отбор на България.

Волейболната федерация ще получи 2.010 милиона лева, което е с около 150 хиляди лева по-малко в сравнение с 2015 г. Намалението при художествената гимнастика е с над 300 хиляди лева и тя ще получи 1.416 милиона лева. Тя отстъпва третото място на бокса, който тази година ще получи 1.740 милиона лева.

Осем са федерациите "милионери" от държавната субсидия. Към вече изброените се присъединяват леката атлетика, ските, футболът и кану-каякът. Футболният съюз дълги години не получаваше никакви средства от държавата, а през тази ще вземе малко над 1 милион лева за дейността си.

Нови 14 спорта няма да получават финансиране от държавата, а броят на субсидираните спортове е намален до 43. Сред отпадналите от финансиране са спортове като хокей на лед, аеробика, автомобилен спорт, мотоциклетизъм, ръгби и други. Причината е, че сред основните критерии е масовостта на практикуване.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
880 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини