Антимафиоти разбиха банда фалшификатори на документи

  • 16 ноември 2011 15:33

  • 1417
  • 0
Антимафиоти разбиха банда фалшификатори на документи
© Булфото

Служители на ГДБОП-София задържаха фалшификатори на официални документи, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Преди няколко месеца в Отдела за борба с организираната престъпност в София постъпила информация за изготвяне на неистински официални документи - задгранични паспорти, лични карти, шофьорски книжки и други. В хода на предприетото разследване служителите установили, че подаденият сигнал е свързан с Б.Х. на 40 години от София, криминално проявен и регистриран за престъпления по чл. 321, вр. чл. 308, чл. 244, чл. 343б, осъждан и с И.Г. на 38 години, адресно регистриран в Силистра, и той криминално проявен и регистриран за престъпления по чл. 308, чл. 325, чл. 343б, осъждан.

След анализ на събраните данни за престъпната дейност, вчера е проведена полицейска операция за задържането им. Предприети са процесуални действия за доказване на престъпната им дейност. Б.Х. и И.Г. са арестувани, докато вторият предавал три фалшиви задгранични паспорта на съучастника си Б.Х.

На мястото на задържането са извършени лични обиски на двамата, като от Б.Х. са иззети три фалшиви паспорта, голяма сума пари в български лева и валута, мобилен телефон, фалшиво свидетелство за управление на моторно превозно средство, множество копия на лични карти на различни хора, чиито данни предстояло да бъдат използвани за изготвянето на фалшиви документи.

От управлявания от Б.Х. лек автомобил „Мерцедес С 300” (софийска регистрация), както и от ползваното от него жилище в столицата, антимафиотите иззели още пет задгранични паспорта и преносим компютър. При обиск и претърсване в ползваното от И.Г. жилище в София служителите установили, че част от него е превърнато в работилница за производство на фалшиви документи, като са намерени и иззети множество международни паспорти, лични карти, преносими флаш-памети с лични данни, преносим компютър в работен режим с отворен на екрана файл с личните данни на хора, чиито международните паспорти са намерени и иззети от Х.Б.

Иззети са и химически материали за обработка на документи, скенери, принтери, ламиниращо устройство, преса, дискове, симкарти, полиетиленов плик, пълен с ксерокопия от лични карти и бележки с лични данни на различни хора, листове хартия формат А4 с отпечатани на тях контролни талони и цветни снимки на лица, използвани за изготвянето на фалшиви документи. Експерти, работили по случая до момента, уточняват, че намерените и изследвани досега неистински документи са с много добро качество.

По случая е образувано досъдебно производство в отдел „БОП” – София, а Х.Б. и И.Г. са привлечени като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 308, ал. 2, вр. чл. 20 от НК. Наложени са им мерки за неотклонение „задържане под стража за срок до 72 часа”.

Разследването по случая продължава.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини