Правят експертиза на дяконския пояс на Васил Левски

  • 28 януари 2016 10:24

  • 1970
  • 0
Правят експертиза на дяконския пояс на Васил Левски
© Булфото

Във Велико Търново предстои експертиза на дяконския пояс на Васил Левски. Поясът се съхранява в града от 31 години. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в старопрестолния град по повод показаните в столичната църква "Света София" църковни одежди, за които се твърди, че са били използвани при ръкополагането на Апостола за дякон.

Поясът, наричан още дяконски орар, е притежание на Великотърновския музей от от 1985-та година. Постъпил е като дарение от Димитър и Веска Топлийски от София. По писмени сведения историческата наука отдавна е приела, че този пояс е използван от Васил Левски в периода между 1858-ма и 1861-ва година, когато е приел монашеството и е бил ръкоположен за дякон с името Игнатий.

Орарът е показан в музейна сбирка заедно с други лични вещи на Апостола на свободата. Заради напрежението около въпроса кои са автентичните одежди на Апостола Регионалният исторически музей във Велико Търново започва технологично изследване на орара, който притежава.

Експертизата ще бъде направена в музейната лаборатория за консервация и реставрация под ръководството на д-р Иван Чокоев, който е един от най-добрите специалисти по стари тъкани у нас. Ще бъдат изследвани материалите, техния произход, времето и технологиите за производството им.

Последвайте канала на

1970 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини