Около 30 000 деца са болни от епилепсия

  • 28 януари 2016 10:04

  • 1912
  • 1
Около 30 000 деца са болни от епилепсия
© Getty Images/Guliver

75 хиляди българи са болни от епилепсия, сочат данни от 2014 година. Около една трета от тях са деца. Това е около 25-30 хиляди деца, каза в "Преди всички" Веска Събева – председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

"Една трета от децата са с тежка форма на епилепсия, която е резистентна, със синдроми, нелечима, неовладяна. Проблемът е много сериозен и много голям, тъй като е най-често срещаното неврологично заболяване", обясни Веска Събева.

Асоциацията днес ще представи наръчник "Заедно в постигане на автономност за работа с деца, болни от епилепсия, и техните семейства": "Този наръчник искаме да го представим на вниманието на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика. Имаме една добра картина за това какви са необходимостите на тези семейства. Надяваме се, че с този наръчник на специалистите ще им бъдем от помощ, как, когато при тях се появи семейство с дете с епилепсия, да започнат да работят. Трябва да се работи с цялото семейство, защото то страда цялото. Много често води до разпад на семейството, тъй като единият родител не издържа на напрежението".

По думите на Събева никой не консултира семействата как да се грижат за болните си деца:

В страната няма такава практика.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1912 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
JJIvanov първоетапни проучвания

2016.01.28 | 14:24

1
проучваме проблема отдавна да се провери за паразити в телата на пострадалите и техните близки и за пробиви в главата с терористично оръжие в главен мозък..намерихме закачени зад Аурата оръжия почти видими тип" стрела".. НУжно е почистване на аурата вкл с балнеотерапия в лечебни басейни без химикали и прочистване от паразити на жертвите.. Терористи за да направят припадък цакат центъра в мозъка и блокират жертвата.. Заснетото оръжие е близко до намерени преди много години импланти в аурата зад дясно ухо принуждаващи зарибени да палят цигари.. Колеги да направят обемни снимки на пострадалите вкл с диаметър до 5 метра

Добави коментар

Водещи новини