Десницата поема съсипаната от кризата Испания

  • 16 ноември 2011 12:02

  • 924
  • 0
Десницата поема съсипаната от кризата Испания
©

Съсипаната от икономическата криза Испания избира в неделя своя нов парламент. Очаква се на тези избори десницата да извоюва смазваща победа и по този начин да накаже сурово социалистите заради тяхната политика на бюджетни икономии и заради рекордно високия брой на безработните (5 милиона души), пише АФП.

След 7 години на управление на социалистите и 3 години на опустошителна икономическа криза, 36 милиона испански избиратели се готвят, според социологическите допитвания, да "гилотинират левицата" и да изведат на власт Народната партия, главната опозиционна сила. Очаква се десницата да извоюва на вота голямо абсолютно мнозинство, което ще има исторически измерения. Лидерът на Народната партия, 56-годишният Мариано Рахой, най-вероятно ще оглави следващото испанско правителство след мрачна и лишена от напрежение предизборна кампания, която не остави никакви шансове на неговия социалистически съперник - 60-годишния Алфредо Перес Рубалкаба.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че десницата ще има преднина пред социалистите от около 17 процента. Социалистите, които дойдоха на власт през 2004 г., когато икономиката се развиваше безпроблемно заради бума в сектора на недвижимите имоти, не устояха на световната криза, разразила се през есента на 2008 г. и потопила страната в рецесия и в рекордно висока безработица.
Днес бъдещето пред Испания остава мрачно. През първото тримесечие страната отчете нулев икономически растеж. Безработицата е 21,52 процента, като при младите хора тя достига дори 45,8 процента. Страната е застрашена и от нова рецесия. "Кризата изяде онези, които управляваха, независимо дали са от десницата или от левицата, защото да управляваш през последните 4 години в Европа означава да съобщаваш лоши новини всеки ден и на всички хора", казва политологът Антон Лосада, професор в университета на Сантяго де Компостела.

"Самият факт, че сте на власт, ви превръща в кандидат за поражение", допълва той. Мерките за бюджетни икономии, обявени от Мадрид през май 2011 г., като намаляване с 5 процента на заплатите на чиновниците, замразяване на пенсиите и увеличаване на възрастта за пенсиониране от 65 на 67 години, увеличиха недоволството на народа - нещо почти нетипично за Испания. Това недоволство се въплъти в движението на възмутените, което разкритикува остро социалната несигурност, корупцията сред политиците и влиянието на финансовите институции.

Седмица преди вота в неделя обаче движението, което мобилизира десетки хиляди хора през пролетта, успя да организира само една скромна демонстрация в Мадрид, което бе сигнал за примирението на избирателите. "Няма значение за кого гласува човек, пазарите ще дойдат след това и ще стане като в Гърция или Италия, на власт ще бъде избран онзи, когото пазарите посочат", казва Консепсион Гомес, 57-годишна членка на движението на възмутените.
Издигнал лозунга "Присъединете се към промяната", Мариано Рахой не престава да критикува неспособността на правителството да намали безработицата, докато противникът му се представя за защитник на социалните услуги, като здравеопазването и образованието, които в много от автономните испански райони, управлявани от десницата, пострадаха от бюджетните съкращения. "Кризата предизвика пълна загуба на доверието в Сапатеро. Това се случи след приемането на първия план за бюджетни икономии през май 2010 г. А Сапатеро беше дошъл на власт с много висок кредит на  доверие", казва политологът Хосеп Рабонета. "Това беше едно шеметно падане. Сапатеро изобщо не успя да се възстанови от него", допълва специалистът. След като се отказа да се кандидатира за трети мандат, испанският премиер Хосе Сапатеро се примири през юли с решението да насрочи за по-ранна дата парламентарния вот, предвиден първоначално за март 2012 г.

В неделя испанските избиратели ще гласуват за 350 депутати и 208 сенатори. Освен социалистите и Народната партия във вота участват още двайсетина национални и регионални партии. Много от тях нямат никакви шансове да бъдат избрани в парламента заради сложната
изборна система, която дава преимущество на големите партии и на регионалните политически сили

Последвайте канала на

БТА
924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини