Обявиха конкурс за главен архитект на София (обновена)

  • 26 януари 2016 13:25

  • 1760
  • 1
Обявиха конкурс за главен архитект на София (обновена)
© Булфото

Днес подписах заповедта, с която обявяваме конкурса за избор на главен архитект на София, съобщи кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска на пресконференция в Столичната община.

Обявата ще бъде официално публикувана на сайта на Столичната община и в няколко ежедневника, както се изисква по закон.

Публикуването на обявата поставя началото на срока за подаване на документи от кандидатите. Кандидатите трябва да предоставят концепция на тема: "Концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на Столичната община".

Позицията е сериозна и изисква главният архитект да бъде професионалист, така че да може да изпълнява визията на Столичната община за устойчивото развитие на София като зелен град, посочи кметът Фандъкова, цитирана от БТА.

След обявяването на конкурса в 14-дневен срок кандидатите трябва да представят необходимите документи. Това е законовоопределен срок и той трябва да се спази, подчерта кметът. След това ще бъде сформирана комисия по избора, в която кметът Фандъкова е поканила представители на Камарата на архитектите, на Съюза на архитектите и на Инициативния комитет за промяна на системата за градско планиране в София.

Кметът отбеляза, че в последните дни е получила писма от много други организации, които искат да бъдат включени в състава на журито. За съжаление не е възможно толкова да се разшири комисията по избора, каза Фандъкова. Ще има обаче публично представяне на кандидатите и техните концепции в Съюза на архитектите. Общественият и медиен интерес е голям, надявам се да отговорим на най-високите изисквания за публичност и откритост за провеждането на конкурса, подчерта столичният кмет.

Съставът на комисията ще бъде публично обявен при сформирането й и ще включва представители на администрацията на Столичната община, общински съветници от различните политически сили и външни участници. Концепциите на всички кандидатите ще бъдат публикувани на сайта на Столичната община.

Кметът посочи, че в рамките на 7 дни комисията трябва да оцени по допустимост кандидатите, т.е. да прегледа всички представени документи и да установи дали те отговарят на изискванията. Веднага след това публично ще се обяви списъкът на допуснатите до защита на концепцията и до интервю. Кандидатите, чиито документи не отговарят на изискванията няма да бъдат допуснати до същинския конкурс. Защитата на концепцията и интервюто ще се състоят единствено пред комисията.

В срок не по-малък от 14 дни всички членове на журито трябва да се запознаят с концепциите, да ги оценят и след това да бъде назначена датата за избор, отбеляза столичният кмет.

Тя каза, че до избора на главен архитект ще има временно изпълняващ длъжността, който ще бъде от работещите в момента в Направление архитектура и градоустройство, отбеляза Фандъкова.

Последвайте канала на

1760 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
К р

2016.02.10 | 10:34

1
А кога ще се обяви конкурс за "главен мюфтия",защото Куку е в очакване и готовност да се кандидатира?

Добави коментар

Водещи новини