Френски гражданин е организирал атаките в Париж

  • 25 януари 2016 13:05

  • 2296
  • 2
Френски гражданин е организирал атаките в Париж
© gettyimages (архив)

Френският гражданин Салим Бенгалем, намиращ се в Сирия, стои зад атаките в Париж, предаде РИА Новости.

Американският мозъчен тръст Консорциум за изследване и анализ на терористичната дейност (Terrorism Research and Analysis Consortium (TRAC), твърди, че архитектът на атаките, извършени от членове на Ислямска държава (ИД) в нощта на 13 срещу 14 ноември 2015 г. не са били ръководени от убития при полицейска акция белгийски поданик Абделхамид Абауд. Арабинът с паспорт на западноевропейското кралство е бил обикновен координатор и изпълнител.

"Според нашите данни той не е разполагал нито с ресурсите, нито е притежавал качествата да организира шестте атаки, при които загинаха над 130 души. Архитектът на нападенията е Бенгалем, който е бил осъден във Франция задочно на 15 месеца затвор за терористична дейност", смятат експертите от TRAC.

Бенгалем е свързан с нападението срещу парижката редакция на сатиричното издание "Шарли ебдо" от 7 януари 2015 г., при което смъртта си намериха 12 души. Според американците той също има връзка с френския гражданин Мехди Немуш – главен заподозрян за нападението срещу Еврейския музей в Брюксел през 2014 г., допълват американците.
 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2296 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
FM

2016.01.26 | 01:18

2
То и в България, Маймуните са Български граждани, но са Маймуни.
Гост

2016.01.26 | 00:23

1
Е и , като са разбрали кой е това ше върне ли загиналите невинни?!! Не могат да разберат, че те не подлежат на интеграция, те са тези които се опитват да асимилирват и налагат религиозните си убеждения.

Добави коментар

Водещи новини