Ръст на гръцките фирми регистрирани в България

  • 23 януари 2016 08:35

  • 1422
  • 3
Ръст на гръцките фирми регистрирани в България
© Gettyimages

15 500 гръцки фирми са регистрирани в България към края на миналата година. А към 31 декември 2014 г. броят им е 10 533, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от "Стандарт".

Явно през изминалата година действително се наблюдава тенденция за прехвърляне на гръцки фирми към България, като техният брой се увеличава с близо 50%. Но преобладаващата част от тези фирми имат минимален оборот и дори нямат наети служители. Просто много гърци регистрират фирми в България, за да си открият банкови сметки. Само 1800 от гръцките фирми в България имат оборот над 100 хил. лв. за 2014 г., а едва 427 от тях са с оборот над 1 млн. лв. От гръцкото Сдружение за търговия на дребно (ESEE) обаче твърдят, че само за няколко месеца - от лятото на миналата година насам, над 60 000 гръцки фирми са потърсили убежище в България.

Макар Гърция да има ключови инвестиции в банковата система в България и в металургичната ни индустрия, реалните данни показват, че у нас работят много по-малко компании от южната ни съседка от посочваните от ESEE. Важна подробност е, че от регистрираните в България 10 533 фирми в края на 2014 г., 9163 нямат нает нито един служител, а 5872 нямат никакви приходи. Това доказва, че са регистрирани само за да може собственикът им да си открие банкова сметка в България. Само 39 гръцки компании в България имат над 100 служители. Но десетина от тях са много големи дружества с по над 1000 служители - банки, производствени предприятия и търговски компании. В България има и 222 средно големи гръцки фирми, в които работят между 10 и 99 души.

Наскоро гръцкият вестник "Катимерини" обаче написа, че за няколко месеца десетки хиляди гръцки предприемачи са поискали да получат данъчна регистрация в България. Много фирми се опитват да се измъкнат от хватките на невероятната бюрокрация и икономическата несигурност, написа "Катимерини". "Данъчните закони се променят постоянно, което затруднява бизнеса", коментира наскоро и Ана Зилаку, говорителка на бизнес мрежата Endeavour Greece, пред "Дойче веле".

Явно заради проблемите в Гърция се прави опит да се насажда отрицателно мнение към ниските данъци и по-добрите условия за бизнес в България, коментират представители на гръцки компании, които работят в България. В резултат на тези настроения през миналата година Гърция направи опит да въведе данък от 26% върху всички сделки с България, но налогът не срещна подкрепа от страна на Европейската комисия. Тиражирането на неверни данни за работата на гръцките фирми в България може да доведе до нови идеи за подобни рестриктивни мерки, коментира Минко Герджиков, изпълнителен директор на Гръцкия бизнес съвет в България. Което няма да е от полза нито за бюджетите на двете страни, нито за гръцкия и българския бизнес, допълни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1422 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.01.23 | 22:05

3
Голяма работа че регистрират фирми за тях Българският работник е роб за минимална заплата аман от такива работодатели!
ВАЖНО!

2016.01.23 | 14:45

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
ДДД

2016.01.23 | 12:07

1
А колко данъци са платили гръцките фирми с българска регистрация? Или и те са като Лукойл?! Милиардни обороти и нито един лев внесен в хазната? Защо не пишете за главното? Или България ще служи като завеса за далаверите на гръцките предприемачи? Срещу какво?

Добави коментар

Водещи новини