Кое е най-безопасното място в самолета?

  • 22 януари 2016 10:29

  • 4140
  • 3
Кое е най-безопасното място в самолета?
©

През 2012 г. учени провели странен експеримент, който обаче бил за добро. Те разбили нарочно самолет Boeing 737 в мексиканската пустиня, за да научат как хората оцеляват при самолетни катастрофи.

Резултатите, които получили, разкриват доста изненадваща информация. Едно от най-интересните неща е, че в зависимост от това къде седите в самолета, шансовете ви за оцеляване варират в значителна степен. Ако сте в първа класа, шансовете ви не изглеждат никак добри.

Ако седите зад крило в дъното на самолета, кой знае? Може да се отървете само с главоболие. Трябва да се отбележи, че самолетите са много по-безопасни от повечето от останалите транспортни средства по света. Вероятността да загинете в автомобилна катастрофа е близо 1 на 5 000. В същото време вероятността за самолетна катастрофа е 1 към 11 млн.

Вследствие на експеримента от 2012 г., учените откриват, че при разбиването на самолетите определени части от тях поемат по-голяма част от удара от други. Ударът е най-голям върху пилотската кабина, която почти веднага се откъсва от тялото на самолета. Заради инерцията на самолета хората, които пътуват в първа класа, са изложени на риск от сериозни наранявания. Място 7A, например, е намерено на около 150 м от мястото на катастрофата. Премествайки се по-назад в самолета, смъртта не изглежда толкова сигурна.

Тестовите кукли, поставени в средата на самолета, близо до изходите, изглежда получили само леки наранявания на главата. Куклата, на която не бил сложен колан, получила по-големи наранявания от подхвърлянето из самолета.

Повече четете тук

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4140 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.01.28 | 21:17

3
Най -безопасното място е ...в чакалнята ,на земята !

2016.01.22 | 13:25

1
Взе ми думите!
Petya S.

2016.01.26 | 23:46

2
Ne se znae, ako samolet pri kazane ne uluchi pistata, a padne v chakalniata i tam ne se znae KOI ste ozhivee??? Po daleche ot LETISHTETO e po-sigurno!

Добави коментар

Водещи новини