Георги Костов: Разбихме две престъпни групи за разпространение на наркотици и оръжие

  • 21 януари 2016 16:14

  • 4825
  • 3
Георги Костов: Разбихме две престъпни групи за разпространение на наркотици и оръжие
© Булфото (архив)

Две успешни операции по задържане на организирани престъпни групи за разпространение на наркотици и оръжие на територията на страната са реализирани тази седмица.

Това заяви на пресконференция главният секретар на МВР Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в. Групите са действали на територията на различни области в страната с изключително усложнена криминогенна обстановка. Първата престъпна група, разпространявала наркотични вещества и използвала силови действия в област Варна, е неутрализирана на 18 януари и са задържани 18 души, добави Георги КостовГеорги Костов Георги Костов е роден през 1967 г. в град Хасково. Той е завършил Висш технически университет в. Работата и процесуално-следствените действия по документиране на престъпната дейност на групата продължават. До момента на 8 от тях са повдигнати обвинения. Наркотиците са разпространявани в Провадия и Девня. Там са извършени над 20 претърсвания, каза административният ръководител на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2014 г. основно в две направления. Разпространявала е наркотични вещества, най-вече марихуана и амфетамини, занимавала се е и с изнудване, често придружено с насилие - както над некоректни дребни дилъри, така и по поръчка на трети лица срещу заплащане. Направено е искане за задържане под стража на 7 от обвиняемите и днес ще се гледа мярката за неотклонение „задържане по стража” за тях.

Втората организирана група, която се е занимавала с трафик на наркотични вещества и оръжия, е заловена на 19 и 20 януари. При спецоперацията са задържани 11 души, като до момента са повдигнати обвинения на 8 от тях. Те са действали на територията на областите София, Хасково и Пловдив, като са изнасяли българско оръжие към Турция. Единият от задържаните е турски гражданин, а групата е използвала за комуникация и карти на турски мобилен оператор. При направените претърсвания на жилища, офиси и гаражи са иззети 5 пистолета, 3 пушки, множество заготовки и части за огнестрелни оръжия. Някои от оръжията вероятно са предмет на престъпления в страната, уточни директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов. При работата на ГДБОП са използвани специални разузнавателни средства, служител под прикритие и са разпитани множество свидетели.
Участие в пресконференцията взеха и зам.-директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ старши комисар Стоян Темелакиев и Андрей Андреев, изпълняващ длъжността ръководител на Специализираната прокуратура.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4825 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.01.28 | 19:55

3
daite imena ili kloshari shte pisheta che sa
ханко брат

2016.01.28 | 19:54

2
Разбихме не е точната дума за определяне на действие което може да се окаже безполезно, ако тия платят достатъчно и колкото трябва на "добронамерения съд" за да съберат това което сте "разбили"

2016.01.28 | 19:54

1
Оставете тия с оръжието защото като се нафрашкаме араби ще йи трябват

Добави коментар

Водещи новини