БСП: Електронното гласуване е политически Биг Брадър

  • 20 януари 2016 07:51

  • 1928
  • 5
БСП: Електронното гласуване е политически Биг Брадър
©

Парламентарната правна комисия прие да има възможност за електронно гласуване при избори и референдуми. Проектът на решението беше одобрен на извънредно заседание на комисията, сега се очаква да влезе за гласуване в пленарната зала. По темата "за" и "против" дискутираха депутатите от ГЕРБ и БСП Данаил Кирилов и Чавдар Георгиев в ефира на БТВ.

Според Кирилов електронното гласуване ще даде възможност на българите в чужбина да гласуват по-лесно, както и на трудноподвижните хора“.

От опозицията смятат, че няма как да се гарантира преноса на информация дистанционно. „Винаги ще се манипулират от този, който поддържа софтуера. Имаме виртуален избирател, който може да се подмени. Няма как да се гарантира тайната на вота“, смята Чавдар Георгиев от БСП.

През последните две години изслушахме множество представяния, при които се защитава тайната на вота. Те ни гарантираха, че няма да се наруши тайната на вота. Така и държавата ще го гарантира. Ще има втори сървър, който не може да бъде повлиян отвън. Ние предвиждаме и способ за граждански контрол“, посочи Кирилов. „Електронното гласуване дава възможност да се коригира вота по-късно, ако е имало някакъв вид повлияване“, добави той.

„Това е начин за контрол на вота“, убеден е Чавдар Георгиев. По думите му това ще е политически Биг Брадър. „Ние искаме защита на българските граждани“, увери Георгиев. „Не може всичко да се прави електронно. Това е инструмент за тотален контрол на избирателите“.
„Напротив, това ще повиши избирателната активност сред младите“, добави депутатът от ГЕРБ. „Ако облъчваме избирателите от сега и ги предубеждавате, че няма гаранция на вота, ще ги отблъснем, предупреди Кирилов. Той добави, че системата ще е като другите електронни системи, от които няма оплаквания.

„Когато дойде дясно правителство започва едно рушене на конституционните права на гражданите, за да се подчиняват гражданите. Искаме реален, свободен избор на българските граждани“, контрира го колегата му от БСП.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1928 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.01.25 | 04:15

5
Много е прав - с електронно гласуване има много възможности за манипулации. Това ще е пълен контрол и край за България

2016.01.25 | 04:11

4
Алооооо живеем в век на компютри и смартфони докога ще караме на листа вече всичко може по електронен път и няма да е нужна никаква администрация.
Манев

2016.01.25 | 04:11

3
Защо БСП се мислят за много умни?
вн

2016.01.24 | 10:04

2
До кога тези червени боклуци ще мъчат и съсипват България? Няма ли най-накрая да пукнат тези изчадия?
ДАН

2016.01.20 | 21:09

1
И БАНКОМАТИ ИЗМАМА---------ДА СЕ МАХАТ

Добави коментар

Водещи новини