Горанов: Има потенциал за по-голям растеж от този, който сметките ни показват (обновена)

  • 19 януари 2016 12:52

  • 1767
  • 4
Горанов: Има потенциал за по-голям растеж от този, който сметките ни показват (обновена)
© Булфото

Има потенциал за по-голям растеж от този, който сметките ни в момента показват. Това заяви министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Растежът би трябвало да се движи между два и три на сто в следваща година с потенциал, ако върнем доверието на хората в икономиката, и за по-сериозен растеж, посочи министърът. Сред факторите за това той отбеляза приключилата обезценка на жилищата, с което благосъстоянието на хората се повишава. Освен това бизнесът е пренасочил поведението си от периода, когато икономиката прегряваше, и то вече е рационално и балансирано, което дава основа за растеж. Ако има отнякъде проблем, който може да се появи шоково към нас, едва ли ще е в сферата финансите, каза министърът и допълни, че геополитиката безспорно се отразява на икономиката.

Горанов посочи, че е умерен оптимист, че тенденцията е възходяща и заяви, че не бива да се допуска заради грешни политически решения, да се забавят естествените процеси, които в момента се наблюдават в положителна посока.

Министърът информира, че през 2016 г. веднага, след като климатичните условия го позволят, ще се влеят инвестиции по линия на програмата за енергийна ефективност за санирането на жилища. Има около 1900 договора за саниране, които ангажират близо милиард лева, които до есента биха могли да "минат" през малките и средни предприятия, каза министърът. Има резерв и в това, че огромен ресурс се наля в края на миналата година, чиято положителна инерция ще продължи и през 2016 година, каза Горанов.

Той предупреди, че световният стокооборот се очаква да се забави и затова приносът на нетния износ на икономиката в растежа ще бъде по-ограничен спрямо 2015 г. Големи резерви има тази част от структурата на БВП, която най-трудно се повлиява и изисква най-много време, за да се активизира като фактор - крайното потребление, смята министърът. Той допълни, че през последните години не е била променената пределната склонност към спестяванията на българите.

Министърът заяви, че няма какво да се подобри в качеството на управлението съществено. Няма я алтернативата и клатенето на лодката в момента не е полезно за никого. Оставам с усещането, че в качеството и начина на правенето на политика рационалното не е на първо място, заяви Горанов.

Според министъра сега големият проблем в енергетиката е ликвиден - натрупване на вътрешна задлъжнялост между производители, търговци и обществения доставчик. Това според Горанов би могло да се разреши на пазарен принцип, без прякото ангажиране на фиска. Ако това не стане, темата с дълга и данъчната система ще се поставя все по-остро, заяви финансовият министър.
Във връзка с предстоящите стрес тестове на банките министърът посочи, че е необходимо да се мине през катарзиса на оценката на качеството на активи, за да се върне доверието във финансовата система, което ,според Горанов, е загубено от липсата на държавност през годините. Министърът предупреди обаче, че вероятно средите от финансовия сектор сега ще бъдат по-консервативни и предпазливи, готвейки се за прецизната инвентаризация, а това е нещо, което би могло да стагнира кредита и вече вероятно се проявява. Доброто, според министъра, е, че вече правилата на играта не могат да се заобикалят. Платена е висока цена, мерена в милиарди, но цената си струваше, защото разкри как забавените и грешни решения създават политическа нечистоплътност и грешна икономическа среда, което вече е зад гърба ни, заяви финансовият министър.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1767 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.01.19 | 23:55

4
Едва ли е така. Всеки месец поне по 1 познат около 30г. си заминава от страната и не съм чул да се е върнал някой. Без млади хора растежът е слабо вероятен.
XXL

2016.01.19 | 23:54

3
ОТ ВИНЕТКИ И ОТ ДАНЪЦИ.ТОВА НЕ Е РАСТЕЖ А ДЪРЖАВЕН ГРАБЕЖ

2016.01.19 | 23:54

2
Тоя е болен ...от свински грип !Бие предимно главата !Става голяма свиня !

2016.01.19 | 18:25

1
Е, каква икономика имаме, освен, че другарите крадат европари, та да има ръст...?!?!

Добави коментар

Водещи новини