Как трябва да падаме на леда, за да не си счупим нещо (видео)

  • 19 януари 2016 08:49

  • 9523
  • 9
Как трябва да падаме на леда, за да не си счупим нещо (видео)
© Булфото

Травматологът от ВМА доц. д-р Владимир Русимов разказа в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия как трябва да се опазим при -20 градуса и как да падаме на леда, за да не си счупим нещо.

Два вида измръзване може да получи човек в големите студове – общо и локално, обясни той. Общото измръзване е свързано с намаляване на телесната температура в следствие условията на околната среда, т.н. общо охлаждане на тялото. То преминава през няколко степени, свързано е с няколко стресови реакции в тялото. При такива студове в тялото протичат няколко реакции, които водят най-вече до централизиране на кръвообращението. Кръвта отива повече във вътрешните органи, за да затопли мозъка, сърцето, дробовете. Това обаче се отразява върху функцията на крайниците – те стават по-сковани, намалява се подвижността им, появяват се фактори за местни измръзвания на ръцете и краката.
Специалистите съветват, ако няма нужда, хората да не излизат от вкъщи при много ниски температури.
Хората, които пък имат работа навън, трябва да се подготвят, защото се появяват рискове за сърцето. Дори изчистването на снега пред блока е опасно за тези, които имат високо кръвно налягане или болести на сърцето.

Доц. д-р Русинов обясни, че дрехите, които трябва да носим при ниски температури, трябва да бъдат такива, които да запазват нормалната температура на тялото. Той напомни и една приказка сред лекарите - топли крака, сух нос. Травматологът заяви, че най - важното нещо е да бъдем при минусовите температури през зимата с топли високи обувки, тип кубинки, а не с токчета.

На въпрос как да паднем, за да не си счупим нещо, травматологът отговори, че трябва да се стремим като падаме това да става на по-широка площ. Примерно да не се подпираме на ръка, а да се претъркулим, обясни той и напомни, че от значение е и височината, с която падаме.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
9523 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Аха

2016.01.26 | 12:02

9
А Д-р Русинов да обясни, как по-точно една пенсионерка, излезнала да си купи хляб в абсолютно непочистената София, която попринцип ходи трудно, ще се претърколи или ще гледа да падне на по-голяма площ?

2016.01.26 | 12:02

8
Вместо общината да си свърши работата.... като си почисти собственосттите, ние трябва да се учим как да падаме?! Не, аз искам, когато плащам за нещо да ми е почистено! А не да уча баба ми как да прави предно кълбо, задно салто и т.н.т
РЕАЛИСТ

2016.01.26 | 12:01

5
ОБЩИНАТА ЧИСТИ УЛИЦИТЕ,НО НИЕ ПЕША НЕ ХОДИМ ПО ТЯХ, А ПО ТРОТОАРИТЕ. ДА НЕ СЕДИМ СЪС СКРЪСТЕНИ РЪЦЕ, А ДА ПОЧИСТИМ ПРЕД МАГАЗИНИТЕ, ДОМОВЕТЕ И ОФИСИТЕ, ТОВА Е НАШЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ. СТИГА СТЕ ХЛЕНЧИЛИ.

2016.01.26 | 12:02

7
Не съм скръстил ръце ,оправям майка ти !
Аха

2016.01.26 | 12:01

6
Сладурчо, аз пред нас съм си почистил, но да ходя с гребло до работата няма да стане, мекере такова !
Диан

2016.01.26 | 12:01

4
Всички трябва да станем нинджи :)
ВАЖНО!

2016.01.26 | 12:01

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2016.01.26 | 12:01

3
Е ,явно са те оправили ...отзад ! Още ли боли или срама е голям !
Pokerstar

2016.01.19 | 15:13

1
50 $ безплатен Pokerstars истински пари Не е необходим депозит в тази връзка: goo.gl/A4ouZu

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини