Десетки преспаха в Мелник в очакване на чудо

  • 18 януари 2016 17:28

  • 2235
  • 0
Десетки преспаха в Мелник в очакване на чудо
© Булфото (архив)

В нощта срещу големия християнски празник Антоновден десетки миряни от цяла България пристигнаха в най-малкия град в страната Мелник, за да пренощуват в единствената българска черква, която носи името на светеца. Църковните литургии проведоха в съслужение тримата отци Николай Арнаудов, Димитър Туджаров и дяконът Никола Златински, а певчески екип от санданската църква "Свети Георги" огласяше Божия храм.

Освен като покровител на монасите, на бедните и сираците Св. Антоний Велики е почитан и като молитвен застъпник за душевноболни хора. В житието му се споменава, че чрез него Господ "изцери онези, които бяха умоповредени", пише в. "Струма".

Затова всяка година хора с различни психически проблеми търсят застъпничеството на този светец в единствения запазен храм в България, посветен на Св. Антоний. Сред миряните на вечерната литургия присъстваха и кметът на Мелник Наско Петев и съпругата му Карамфила, които не пропускат да уважат този светъл празник ежегодно.

Отец Николай разказа, че хората вярват, че ако стъпят боси върху символния знак на Цариградската патриаршия, който се намира върху голяма мраморна плоча в средата на черквата, се зареждат с енергия. Той лично не споделя това разсъждение и е категоричен: "Няма такова нещо - всичко е във вярата, и когато вярваме, чрез богоугодника Свети Антоний Велики се молим и Бог ни дава всичко", казва отец Николай.

Последвайте канала на

Novini.bg
2235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини