Смъртните случаи не спират 15 фирми да бълват ракия менте от 67 нелегални казани

  • 18 януари 2016 17:10

  • 3692
  • 6
Смъртните случаи не спират 15 фирми да бълват ракия менте от 67 нелегални казани
© Булфото (архив)

Справка за финансовите отчети на Специализираните малки обекти за дестилиране (СМОД) показва, че много фирми притежават не един, както е редно, а над десет казана за варене на ракия в различни населени места.

Въпреки че законът е категоричен, че едно физическо или юридическо лице няма право да притежава повече от един обект за дестилиране, на следните нередности се натъкнаха колеги от 24 часа:

РПК "Напредък" в Търговище държи 13 обекта за изваряване на ракия - в кв. Въбел, в селата Здравец, Подгорица, Момино, Ловец, Острец, Байчево, Певец, Съединение, Овчарово, Кралево, Дългач и Надарево - общо 13 дестилерии. Освен това има 4 обекта за продажба на цигари, едно заведение за обществено хранене, магазин и туристически обект с нощувка.

12 обекта за изваряване на алкохол притежава и кооперация "Илия Бояджиев" в Малко Търново. Нейни са казаните в самото градче, както и в бургаските села Бръшлян, Звездец, Младежко, Близнак, Евренозово, Граматиково, Сливарово, Бяла вода, Визица, Заберново и Стоилово. Всичките 12 дестилерии са регистрирани като работещи СМОД, но през последните 4 години за тях няма подавани финансови отчети. Собственикът им има и магазини за хранителни и нехранителни стоки, обекти за продажба на цигари, сладкарница, кафене, ресторант.

РПК "Бобов дол" пък държи 7 малки дестилерии - в Голямо село, както и в селата Мламолово, Долистово, Бабинска река, Бабино, Голема фуча и Жабокрък. Стопанинът им притежава и няколко магазина.

Седем обекта за изваряване на aлкохол притежава и ЕТ "Елена Велева - БЕМА" от Сандански. Производствените й бази за алкохол са в селата Хърсово, Лиляново, Ласкарево, Вълково, Лешница, Левуново и Склаве. Странно е, че едноличната фирма не е подавала нито един финансов отчет от 2008 г. насам, но продължава да държи 7 активни СМОД.

РПК "Единство" в град Антоново изварява ракия в 4 селища - в самото Антоново, както и в селата Семерци, Разделци, Орач. Собственикът им притежава и магазини за цигари, храни, питейно заведение, сладкарница и ресторант.

Кооперация "Орач" в плевенското село Брестовец държи наред с местната казанджийница и тези в Тодорово и Горталово.

Три дестилерии притежава и ПК "Изгрев" в созополското село Черноморец. Освен в него тя е собственик и на казаните в селата Веселие и Росен.

По две дестилерии държат ЕТ "Зарко Георгиев" от Гулянци, Плевенско, ЕТ "Сатурн 24 Петко Атанасов" в бургаското градче Средец, ПК "Земеделец" в Котел, ПК "Обединение" в село Хвойна край Чепеларе, ПК "Тунджа" от Сливен - в с. Крушаре и с. Чокоба, ОПК "Съединение" от Шумен има в с. Коньовец и с. Царев брод.

В Сливен държи две малки дестилерии ЕТ "Дечо 747 Недерло Апостолов", а ЕТ "Дани - Илко Тончев" изварява ракия в Нова Загора и с. Любимец.

Дотук справката показва, че 67 действащи казани са притежание само на 15 фирми. Те притежават нелегални казани, произвеждат ракия без контрол на качеството й, въртят редица други бизнеси, не подават финансови отчети за дейността си.

Същевременно десетки са смъртните случаи в страната именно вследствие на консумация на нелегален алкохол. Натравянето с метанол се превърна в порочна практика по празниците ни, а ежедневието ни е изпълнено със съмнителни инфарктни случаи. Над 20% от смъртните случаи в токсикологиите са именно от натравяне с некачествени ментета. И тази статистика расте, защото повечето случаи на отравяне с нелегален алкохол са описани като внезапен инфаркт и в крайна сметка никой не разбира кой е виновникът. Такива са два от смъртните случаи в Якоруда, установени едва след ексхумация на телата на починалите. Но това нямаше да се разбере, ако преди тях не бяха умряли още петима души също от непроверена ракия.

И без да сме лоши пророци, ще кажем, че това навярно ще се повтори. Докато държавата не вземе мерки срещу нелегалните казани. Докато обикновеният човек не спре да вярва на всичко, което е обозначено като „домашно производство”. Защото само една малка справка показва какъв сериозен бизнес стои зад тоновете ракия на пазара, маскирани като „домашна”.

Последвайте канала на

Novini.bg
3692 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Петър

2016.01.19 | 13:30

1
абе пийте си алкохол с бандерол да ви е мирна главата

2016.03.10 | 13:04

6
пиѝ си царевичния и ечемичен спирт с бандерол, аз ше си пия чисто винената гроздова

2016.03.10 | 12:58

3
Да пиеме здраво...яко и запомнящо се!

2016.03.10 | 13:04

5
Аko нема ракије Ја сам болесног човек!
gost

2016.03.10 | 13:03

4
KUPIH SI BUTILKA UISKI ,,BALANTAI" OT MAGAZIN KAUFLAND-BURGAS-OKAZA SE,4E NE E UISKI,A NIAKAKOV BARKO4 SAS SPIRT//MEJDU DRUGOTO:OTVORIH UISKITO SLED SEDMICA-IMAH GOSTI//.KAKVO SPORED VAS MOJEH DA NAPRAVIA-OTDAVNA BIAH IZHVARLIL BONA.AMI VMESTO UISKI PIHME PO EDNA STUDENA VODA I TOVA E.MISALTA MI E,4E NAVSIAKADE SE PRODAVAT MENTETA-PROSTO MNOGO E ZANIJEN KONTROLA I KORUPCIIATA E GOLIAMA.
ИСТИНАТА ЗА МАЛКИТЕ КАЗАНИ

2016.03.10 | 12:56

2
НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ ЗА МАЛКИТЕ КАЗАНИ СЕ КАЗВАТ РАДОСЛАВ РАДЕВ И КРАСИМИР КОЕВ. ВЕРБУВАНИ СТАРИ ЧЕНГЕТА СЪС ЗАВИСИМОСТИ ОТ ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ КОЙТО ВСИЧКИ ЗНАЕТЕ. ТЕ ИМАТ ЗАДАЧАТА ДА ЗАТВОРЯТ ВСИЧКИ МАЛКИ КАЗАНИ ЗА ВАРЕНЕ !

Добави коментар

Водещи новини