Снежен ад в страната! Идва леден ураган

  • 17 януари 2016 06:40

  • 10780
  • 4
Снежен ад в страната! Идва леден ураган
© Bulphoto

С преминаването на средиземноморския циклон през Гърция и Егейско море към Мраморно море, метеорологичната обстановката ще се усложни още.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава. Валежите ще се усилят, ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието – от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава. Такава е прогнозата за времето на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, съобщи „Фокус”.

Значителни ще бъдат валежите главно в Южна България. Вятърът ще се ориентира от североизток, ще се усили, особено в Източна България, където ще е силен, а по морския бряг и временно бурен. В Добружда, Лудогорието и по планинските проходи ще има виелици и ще се образуват преспи. Ще продължи да застудява и в по-голямата част от страната температурите ще бъдат с обратен денонощен ход - сутрешните ще са максималните. Към 14.00 часа в повечето райони ще бъдат между минус 5° и 0°, в югоизточните райони до 3°. В София – около минус 5°.

Вечерта в югозападните райони валежите ще спрат. По Черноморието ще бъде облачно. Ще има валежи дъжд, които по Южното Черноморие ще са значителни по количество. Ще духа силен, по северното крайбрежие на моменти и до бурен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са между 6° и 12°. Вълнението на морето ще е 4, 5 бала. Температурата на морската вода е 8°-9°.Над планините ще е облачно. Ще има валежи от сняг, в Рило-Родопската област – значителни по количество. Ще духа умерен североизточен, по високите части – силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около минус 4°, на 2000 метра - около минус 8°.

За днес са в сила 12 жълти кода и 16 оранжеви за снеговалежи до 60 л/кв/м. Във високопланинските проходи, Добруджа и Лудогорието са възможни виелици и образуване на преспи.
Код оранжев за опасно време е определен утре за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Жълт код за потенциално опасно време има за 11 области - Видин, Враца, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Силистра, Добрич, Варна и Бургас.

В началото на следващата седмица понижението на температурите ще продължи. В понеделник в източните райони все още ще е ветровито. Ще се задържи предимно облачно, но превалявания от сняг ще има само на места и ще са слаби. Във вторник ще е без валежи, облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад-запад. В сряда ще е най-студено. Сутринта минималните температура ще се понижат на места до минус 15°, минус 20°. Облачността ще е разкъсана. Вятърът ще се ориентира от запад-югозапад.

Последвайте канала на

Десислава Станева
10780 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
анализатор

2016.01.18 | 17:35

4
Vanina Ivanova от Düsseldorf, Germany, всъщност да не си от тези в Кьолн, недое...разочарована, че не си усетила топъл дъх зад врата и сладка тръпка в .......
ime

2016.01.18 | 12:05

3
Stiga ste stresirali naroda

2016.01.18 | 12:05

2
много красива зима, снегът скри цялата мръсотия, много бяло и сНежно
beIN SPORTS

2016.01.18 | 08:11

1
Breei

Добави коментар

Водещи новини