Над половината от водата се губи от течове

  • 14 ноември 2011 21:40

  • 689
  • 2
Над половината от водата се губи от течове
©

Около 4-5 млрд. лева са необходимите инвестиции, за да се приведе водопреносната мрежа на страната в добро състояние. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, който откри вчера международната конференция "Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи".

Симидчиев посочи, че по-точни разчети ще има след около година, година и половина, когато ще бъде приключена работата по изготвянето на така наречените мастерпланове, пише "Монитор".

С тези планове ще може за всяко населено място да се подготви индивидуална инвестиционна програма, която да предвиди специфичните мерки за подобряване на състоянието на мрежата.

Средствата за инвестиции в подмяна на мрежата не могат да дойдат само от цената на водата. Те трябва да се осигурят и чрез европейски фондове, дългосрочни заеми при благоприятни условия чрез публично-частно партньорство, каза Симидчиев. Ако разчитаме само на цената на водата, за да се осигурят необходимите инвестиции, ще трябва да отидем до европейските равнища, които са непосилни за България, допълни той.

По думите му водопреносната мрежа в по-голямата си част отдавна е свършила нормалния си експлоатационен живот. Симидчиев цитира данни за загубите на вода за София, които за миналата година са били около 57 процента, което е едно от най-ниските нива в страната на фона на това, че има ВиК, в които загубите са близо 80 на сто. По думите му проблемът е не само в това, че в страната загубите са високи, а и в това, че заради липсата на инвестиции те се увеличават

По данни на националната статистика, цитирани по време на форума, загубите на вода в страната са около 60 процента. Загубите идват основно от авариите по водопроводната мрежа. Европейският стандарт за брой аварии на километър е 0,5, докато у нас той е 1,09. За година подмяната на водопроводната мрежа трябва да е около 1-1,5 процента по данни на Международната асоциация на водите, в България данните са за 0,1 процента.

Същевременно не повече от 20 на сто от средствата по ИСПА са усвоени като капитални вложения за подмяна и основен ремонт на водопроводната и канализационната мрежа.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
689 2

Коментари 2

Добави коментар

2011.11.15 | 02:21

2
Да но какво се оказва всъщност. В нашият квартал подменяха цялата водопреносна система по европейски проект. Беше в началото на миналата зима. Разкопаха целият квартал, огромни дупки които останаха необезопасени и човек лесно можеше да се пребие. Рововете и скупчената пръст доведоха до това от квартала и през него да неможе да се влезе и да се излезе с кола, а дори и пеш защото падна и снега и просто го оставиха така и се покриха до пролетта.Така няколко месеца, след което след възобновяването на работата оставиха всичкият боклук и пръст които бяха голямо количество, някой дупки незаровени, а останалата част от асфалта сериозно вдлъбнат. И най интересното..... след няколко дни при чисто новата им водоснабдителна мрежа водата спря и започнаха наново да ремонтират и следващата седмица пак и така още много пъти. Ето днес година след това водата пак спира. Аз това го разбирам като...имало едни пари по европейски проект, трябвало е бързо някак си кмето да ги лепне и да ги раздели с някоя баджанашка фирма за да не изчезне изгодната далавера, а за свършване на работата кой гледа, а квартала беше се превърнал в помийна яма. За капак на красивата картинка на единствената улица по която можеше да се излезе от квартала, защото всички други бяха препречени от огромни ровове, насипи със пръст и заграждения и като плюс сняг, стоеше патрулка и глобяваше всички шофьори защото видиш ли била еднопосочна, а точно там при нея няма такава нужда да е еднопосочна, нито имаше откъде да се излиза, а и замислете се колко често виждате катаджии да висят всекидневно на малка квартална уличка и то в квартал в който полицай неможеш да мярнеш иначе. Абсурдистан!
sportnamedicina.com

2011.11.15 | 00:45

1
Посетете първия професионален сайт в България за спортна медицина www.sportnamedicina.com

Добави коментар

Водещи новини