Затоплянето на климата променя ДНК на диви животни

  • 12 януари 2016 12:17

  • 2267
  • 0
Затоплянето на климата променя ДНК на диви животни
©

За първи път учени са засекли промени в химичната структура на ДНК на диви животни, които са резултат от по-високите температури и вероятно са част от приспособяването на вида към новите климатични условия.

Това са открили германски учени от института „Лайбниц“ в Берлин. Тези промени се наричат епигенетични и целта им е да регулират активността на определени гени, като част от тях могат да се предадат на следващите поколения, пише "Новинар".

Учените посочват, че еволюцията чрез генетични мутации и естествен подбор е бавна, но за разлика от тях епигенетичните промени са значително по-бързи и по-гъвкави. Опитите с морски свинчета показват, че те могат да се изявят дори при две последователни поколения.

Епигенетичните реакции могат да помогнат на организмите да се справят, но те не допринасят за по-бързо приспособяване, тъй като не влияят на генетичната секвенция. Те обаче биха могли да „спечелят“ време, през което видовете трайно да се адаптират към по-топъл климат, уточняват биолозите.

Досега имаше доказателства за епигенетични реакции към топлина при корали, плодови мушици, птици и риби, но за пръв път такива се наблюдават и при бозайници.

Последвайте канала на

Novini.bg
2267 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини