Новият арест във Врачанския затвор вече е в съответствие с европейските стандарти

  • 08 януари 2016 13:43

  • 2864
  • 0
Новият арест във Врачанския затвор вече е в съответствие с европейските стандарти
© Булфото/архив

Новият арест във Врачанския затвор вече е в съответствие с европейските стандарти, съобщават от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

На официалното откриване на новите арестни помещения са присъствали заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, заместник-министърът на правосъдието в оставка Андрей Янкулов, временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" /ГДИН/ Свилен Цветанов, началникът на затвора във Враца Ангел Кабатлийски и магистрати.  Следственият арест от днес се помещава в зоната за повишена сигурност на затвора в града. След ремонт на обособена част, там са преместени арестните помещения, които досега бяха в сградата на Областната дирекция на МВР-Враца.

Преместването на ареста в сградата на затвора във Враца е в изпълнение на Плана за административни, финансови и организационни мерки за оптимизиране на дейността и разходите на ГДИН, сред целите на който е и подобряване условията за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода и на задържането под стража, съобщава БТА. 

В резултат на преустройството, във Враца са ремонтирани десет нови спални помещения за арестанти, които разполагат със самостоятелни санитарни възли. Капацитетът им е за 20 души, задържани под стража.

Предвидени са отделни килии за жени и за непълнолетни. Спецификата на помещението за жени е, че в санитарния възел има и душ, вграден в стената. В новите помещения изцяло е спазено европейското изискване за жилищна площ, осветеност и отопление. Общата площ на едно спално помещение е 11,5 кв. м, предназначена за двама арестанти. Оборудването на помещенията се състои от две легла, маса с два стола и шкафчета.

Осигурен е достъп на естествена светлина и чист въздух в спалните помещения, чрез прозорец с ПВЦ дограма. За тъмната част на денонощието е предвидено икономично LED осветление, съответстващо на признатите технически стандарти.Изградена е система за видеонаблюдение и съответните сигнално-охранителни съоръжения в зоната на ареста, включваща паник-бутони, сигнални лампи, нови решетки и др. Изградени и оборудвани са и три кабинета за работа на служителите от следствения арест.

Значителното подобрение на битовите условия за живот на задържаните лица се реализира с капиталови средства на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на стойност 38 450 лв., като за преустройството е използван доброволния труд на над 20 лишени от свобода.  Министерството на правосъдието ще продължи политиката на преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно. Целта е по-оптимално използване на човешкия ресурс по линия на надзорно-охранителния състав и по-добри условия за арестантите, които се настаняват в изцяло ремонтирани помещения по европейски изисквания и могат да ползват съоръжения на затвора, се посочва в съобщението.

В края на март 2015 г. вече бе преместен арестът в Бургас в ремонтирано помещение на местния затвор. През август миналата година беше открит реновираният арест в затвора в Плевен, припомнят от Министерството на правосъдието.

Последвайте канала на

2864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини