ООН свиква конференция в Женева за сирийските бежанци

  • 07 януари 2016 16:19

  • 1150
  • 0
ООН свиква конференция в Женева за сирийските бежанци
© GettyImages/Gulliver

Новият върховен комисар на ООН за бежанците италианецът Филипо Гранди обяви, че в края на март в Женева ще се състои конференция, целяща да се намерят приемни места за сирийските бежанци, предаде Франс прес.

Италианският дипломат подчерта, че това е първата подобна среща, организирана от световната организация. На нея ще се обсъжда само въпросът за сирийските бежанци, които представляват най-спешен проблем.

Гранди обаче подчерта, че е важно да има силно присъствие на министерско равнище и страните да предложат конкретна помощ, а не пари.

Конференцията ще бъде открита от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун на 30 март в Женева.

Върховният комисар напомни, че Турция е страната, приела най-много бежанци в целия свят, и обяви, че ще я посети този месец. Освен това Гранди ще направи визити в Йордания и Ливан - други две държави, приемащи сирийски бежанци - преди хуманитарна донорска конференция на 4 февруари в Лондон.

Гранди благодари специално на германската канцлерка Ангела Меркел, чиято страна миналата година прие 1,1 милион търсещи убежище от Сирия, Ирак и Афганистан. Той обаче заяви, че е притеснен от опитите на някои европейски държави да затворят вратите си пред чужденците.

"Останалата част от света гледа какво прави Европа по отношение на даването на убежище. Ако тя започне да налага ограничения, да издига бариери и да става враждебна, мога да ви уверя, че останалата част от света ще последва примера й", предупреди той, цитиран от БТА. "Това не е посланието, което бихме искали да видим да изпраща Европа", допълни той.

"Ако Европа имаше съгласуван и координиран отговор, нямаше да има подобни реакции", подчерта Гранди, който обеща да продължи да оказва натиск над ЕС по въпроса. Той напомни, че общо 60 милиона души по света са били принудени да напуснат родните си места заради войни или преследвания.

Последвайте канала на

1150 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини