Разгневени тълпи атакуват чужди посолства в Сирия

  • 14 ноември 2011 07:50

  • 876
  • 0
Разгневени тълпи атакуват чужди посолства в Сирия
© Интернет

Тълпи гневни привърженици на сирийския режим нападнаха през нощта срещу неделя саудитското посолство в Дамаск и консулствата на Франция и Турция в Латакия, след като часове преди това Арабската лига замрази членството на Сирия, докато не прекрати насилието срещу цивилни, предадоха осведомителните агенции.

Стотици мъже, въоръжени с тояги и ножове, преодоляха съпротивата на охраната и нахлуха в саудитската дипломатическа мисия в квартала "Абу Руманех", на три пресечки от канцеларията на президента Башар ал Асад. През август Рияд изтегли посланика си от Дамаск, като саудитският крал Абдула поиска от Асад да спре насилието срещу антиправителствените демонстранти.

Подобни нападения станаха през нощта срещу неделя и в Латакия, където френското и турското консулство станаха мишена на гневни тълпи.

Чуждестранен дипломат каза за Ройтерс, че саудитското посолство и двете консулства в Латакия са претърпели сериозни материални щети.

ИТАР-ТАСС допълва, че катарското посолство в сирийската столица също е било обкръжено през нощта от привърженици на Башар ал Асад. Катар е председател на специалната комисия на Арабската лига за сирийската криза.

Късно в събота председателят на опозиционния Сирийски национален конгрес Бурхан Галиун призова сирийците "да ескалират революцията", за да бъде свален Асад "възможно най-бързо", предаде ДПА.

Последвайте канала на

876 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини