Камерън: 2016 г. ще стане тест за якост на британците

  • 01 януари 2016 16:47

  • 1967
  • 2
Камерън: 2016 г. ще стане тест за якост на британците
© Getty Images/Guliver

През 2016 г. британските власти ще се борят не само с въоръжените привърженици на терористичната групировка "Ислямска държава", но и с онези, които споделят "отровната й идеология", без да използват насилие. Това заяви днес в обръщение, цитирано от медиите в кралството, премиерът Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г., предаде ТАСС.

"Ще се борим не само с насилието и тероризма, но и с първопричината - с отровната идеология на недоволство и безпочвени искания. И ще прилагаме сурови мерки спрямо онези, които създават благодатни условия тази идеология (на ИД, бел. на ТАСС) да пусне корени" във Великобритания, увери той.

2016 г. ще стане "тест за якост" - проверка дали британците могат да бранят своите ценности и да се борят с екстремистите, каза политикът.

"В един момент, когато сигурността на държавата ни е застрашена от все по-нарастващата омраза към Запада, способна да настрои хората срещу собствената им страна, като ги превърне в смъртно опасни фанатици, категорично ви казвам, че те (ИД) няма да постигнат победа", подчерта премиерът.

"Щом ходите по улиците ни, учите в училищата и ползвате обществените блага, трябва да споделяте нашите ценности", добави Камерън, който по-рано бе заявил, че някои категории британски поданици изразяват "мълчаливо съгласие" с дейността на ИД.

По данни на властите в Лондон, в редиците на терористичната групировка в Ирак и Сирия воюват днес най-малко 700 британци. Повечето от тях са азиатци, неотдавна приели исляма, и имигранти от Северна Африка. Напоследък обаче за Ирак и Сирия заминават все повече млади мюсюлмани, родени във Великобритания и повлияни от радикални проповедници в самото кралство, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1967 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ff

2016.01.07 | 21:16

2
И под британци се разбира - индийци, цигани, и терористи(емигранти)
хуан

2016.01.03 | 10:39

1
Кво ни дреме за тяхната якост,преди век я пробвахме.Сега е друго-секи сам си пробва якостта и след това-кой откъде е и кой докъде е-като плъховете..Ние свърши,започва Аз-ът..

Добави коментар

Водещи новини