Полският президент Анджей Дуда подписа спорния закон за Конституционния съд

  • 28 декември 2015 15:54

  • 1483
  • 1
Полският президент Анджей Дуда подписа спорния закон за Конституционния съд
© gettyimages (архив)

Президентът на Полша Анджей Дуда, който по-рано днес подписа приетите от парламента законодателни промени, ограничаващи пълномощията на Конституционния съд и предизвикали остри спорове, изрази увереност, че този стъпка ще помогне да бъде преодолян разразилия се по този повод скандал в страната, предаде ТАСС.

"Смятам, че обновяването на закона за Конституционния съд, който подписах, ще послужи за укрепване на позициите на този съд. Това са важни промени и вярвам, че те ще помогнат ситуацията да се успокои", каза той на пресконференция във Варшава.

Полският държавен глава призова политиците и обществените дейци правдиво и без манипулации да обсъждат положението в страната и да предават само обективни факти. "Трябва да помним, че нашите думи се чуват не само в Полша, но и зад граница", посочи той. Според него решенията на Конституционния съд, опиращи се на новите норми, ще носят изключително правов, а не идеологически характер.

Спорните промени предвиждат Конституционният съд да взема решения с две трети от гласовете от пълния му състав в присъствие на поне 13 от 15-те му членове, както и да не може сам да решава кой от членовете му да напуска, а само да подготвя съответно искане до парламента. По искане на президента или министъра на правосъдието може да бъде започвано дисциплинарно разследване срещу съдии.

Според опозицията поправките може да парализират работата на съда и да затруднят оспорването на закони на управляващата партия "Право и справедливост". Опозицията нарече поправките незаконни, а правозащитници казаха, че по този начин новото управляващо мнозинство на партията "Право и справедливост" подкопава устоите на демократичния ред. Подобно мнение изразиха и много европейски политици. Силно недоволство изрази и част от полското общество.

"Трудно ми е да си обясня досегашната ситуация, при която само трима съдии можеха да решат съдбата на закон, приет в избрания от народа парламент", посочи президентът Дуда в изявлението си.

Последвайте канала на

БТА
1483 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.01 | 22:03

1
ZA POLYAKA E VAJNO SAMO--KOMERSIAL

Добави коментар

Водещи новини