Руска медия: ООН укроти Сирия на хартия

  • 21 декември 2015 08:54

  • 1501
  • 0
Руска медия: ООН укроти Сирия на хартия
© gettyimages (архив)

Първата стъпка към уреждане на конфликта е направена - така "Росийская газета" коментира в заглавие резолюцията на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на мирен план за Сирия, като нарича заседанието на Съвета в събота "историческо".

Резолюцията е първият договорен в Съвета за сигурност документ за Сирия за почти пет години, откакто започна гражданската война в страната. Досега Русия блокираше всички опити за натиск върху режима на Башар Асад, пише "РБК дейли". С приетата резолюция Съветът укрепва и своя контрол над изпълнението на договореностите, постигнати от групата международни преговарящи през ноември във Виена, допълва всекидневникът.

ООН укроти Сирия само на хартия, твърди обаче "Независимая газета" и изтъква, че приетият документ не премахва всички ключови противоречия. Първо, резолюцията преднамерено не посочва дали Асад ще може да се кандидатира за президент. Второ, страните не определят кои бунтовнически групировки ще участват в преговорите.

Списък на терористичните групировки трябваше да бъде представен от Йордания и нейният външен министър Насер Джуде внесе за разглеждане документ, който съдържа 160 имена. Саудитска Арабия представи свой вариант, в който включи шиитските милиции и Хизбулла, макар Русия и Китай да са против това. Сега всяка страна в междусирийския диалог трябва да представи окончателен списък на база на йорданския вариант, уточнява вестникът, като цитира американския държавен секретар Джон Кери

Последвайте канала на

БТА
1501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини