Еколози: Арнолд и компания заплашват прилепите в Деветашката пещера

  • 11 ноември 2011 17:39

  • 1289
  • 1
Еколози: Арнолд и компания заплашват прилепите в Деветашката пещера
©

Снимките на холивудската продукция "Непобедимите 2" в Деветашката пещера застрашават обитаващите я прилепи, алармираха от екосдружението "Зелени Балкани", което получило десетки сигнали по случая.

Пещерата, където се снима "Непобедимите", за който в България гостувата екшън звездите Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун, Брус Уилис и Джейсън Стейтъм, е едно от трите най-значими подземни местообитания на прилепи в Европа, посочиха екоактивистите. Тя приютява зимуващи колонии от прилепи, достигащи до 60 000 индивида. В пещерата зимуват 13 защитени вида прилепи и тяхното безпокойство е абсолютно забранено в този период, в който са особено уязвими.

Според "Зелени Балкани" регионалната екоинспекция в Плевен, подчинена на министерството на околната среда, е съгласувала снимането на филма в Деветашката пещера в нарушение на статута й на защитена територия. Теренна проверка от Центъра за изследване на прилепите към БАН установила, че условията на разрешението не се спазват. В пещерата, според тях, се извършвали мащабни дейности - освен специално построения за продукцията бетонен мост, в пещерата се ступват строителни материали, изгражда се релсов път, движат се камиони, както и десетки работници, вдигащи шум, който може да изплаши редките бозайници вътре. "Всички ние сме фенове на актьорите от филма "Непобедимите" и се радваме, че подобни продукции се снимат в страната ни. Въпреки това, България е правова държава и не можем да допуснем нарушаване на природозащитното ни законодателство", казва Елена Стоева от "Зелени Балкани".

"Съгласували сме снимките тъкмо по Закона за защитените територии и ако открием нарушение на разрешението, глобите ще са съгласно него", коментира пред "Дневник" директорът на плевенската екоинспекция Рени Атанасова. По думите й, мостовото съоръжение е разрешено от екоминистерството – става дума за стар мост, който е трябвало да бъде реконструиран. Инспекцията ще направи и проверка на място дали филмовата компания си спазва условията, каза тя. Според Атанасова, т.нар. "строителни материали" са макети. От дирекцията по защитените територии в екоминистерството потвърдиха информацията - "Бояна Филмс" си внесоха искането и им го одобрихме по всички законови поцедури", каза шефът на дирекция Национална служба Защита на природата Михаил Михайлов.

Последвайте канала на

Novini.bg
1289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.12.01 | 23:33

1
v balgaria ima dostatachno prodajnici za jalti stotinki daje sa po dolni i ot uda iskariotski hahaha bokluci dolni

Добави коментар

Водещи новини