Белгийската администрация набира и кандидати за работа, които не се определят като мъже или жени

  • 18 декември 2015 15:13

  • 1346
  • 2
Белгийската администрация набира и кандидати за работа, които не се определят като мъже или жени
© Getty Images/Guliver

Обявите за вакантни места в белгийската администрация ще бъдат занапред означавани и с "Х". Това ще показва, че постовете са достъпни и за всекиго, който не се осъзнава като човек от мъжки ("М") или от женски ("Ж") пол, съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.

Мярката цели "да засили посланието, че всеки е добре дошъл" в административната система, заяви държавният секретар за равните възможности г-жа Елке Сльорс. Тя уточни, че става дума за работните места, предлагани от "Селор", службата за набиране на персонал във федералната администрация.

Правителството избра да добави "Х", вместо само да премахне "М" и "Ж", защото това "само би изместило проблема" - кандидатстващите за работа трябва да попълнят графата "пол" и по време на процедурата, и при подписването на трудов договор, обясни ресорният министър Стивен Вандепют, цитиран в комюнике.

"Трябва да се отърсим от клишетата, използвани във връзка с някои видове работа, често свързвани с (мъжкия или женския) пол", подчерта г-жа Сльорс.  Правителството замисля кампания, за да насърчи вземането на работа на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални. Хомосексуалните бракове са разрешени в Белгия от 2003 г.; еднополовите двойки имат право да осиновяват деца от 2006 г.

Последвайте канала на

1346 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.12.19 | 14:42

2
И отделни тоалетни ли, ще строят?

2015.12.19 | 14:42

1
Ууу бе скапаняци,мръсни извратени копелета

Добави коментар

Водещи новини