НСИ: Разходите за труд нарастват със 7,4% през третото тримесечие на годината

  • 18 декември 2015 11:30

  • 1151
  • 1
НСИ: Разходите за труд нарастват със 7,4% през третото тримесечие на годината
© novini.bg

Общите разходи на работодателите в България за един отработен час от наетите от тях лица нарастват през третото тримесечие със 7,4% спрямо същия период на 2014-а година и след повишение с 6,8% през предходното тримесечие, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

За същия период увеличението на разходите за труд в индустрията е с 8,0%, в услугите - със 7,9% и в строителството - с 6,5 процентни пункта.

Най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо третото тримесечие на предходната година е регистриран в следните икономическите сектори: „Административни и спомагателни дейности” - повишение с 20,0%, "Култура, спорт и развлечения” - с 15,7% и в "Професионални дейности и научни изследвания" - с 10,8%, докато най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономически сектор „Държавно управление” - повишение с едва 1,7%.

НСИ отбелязва, че в състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час през третото тримесечие на настоящата година се увеличават със 7,6% спрямо година по-рано, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) нараства със 7,1%. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от повишение с едва 1,4% за сектора "Държавно управление" до ръст с 20,7% за „Административни и спомагателни дейности”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.01.28 | 13:50

1
Браво ,дупетатите пак са си увеличили заплатите ,също и в правителство и президенството !

Добави коментар

Водещи новини