Такса "смет" в София остава непроменена

  • 17 декември 2015 15:16

  • 1201
  • 1
Такса "смет" в София остава непроменена
© Novini.bg

Столичният общински съвет /СОС/ прие план-сметката за почистването на града за 2016 г. Тя е на стойност 173,5 млн.лв., с 26 млн.лв. повече от тази за 2015 година. От общо 59 гласували, план-сметката подкрепиха 37 съветници, 10 бяха против, а 12 се въздържаха.

Благодаря на общинските съветници, които подкрепиха една изключително реалистична и обоснована план-сметка, позволяваща да разширим и продължим зелените политики на града, да увеличим миенето на улиците, както и средствата за поддържане на междублоковите пространства, каза кметът Фандъкова пред журналисти. По думите й план-сметката позволява да бъдат продължени инвестициите в екологична сигурност на града.

Продължават усилията ни за максимално рециклиране и минимално депониране на отпадъци, подчерта кметът. Тя припомни, че през тази година бе открит завода за отпадъци, изграден с над 84 на сто европейско финансиране. Продължаваме работа по проекта за инсталацията за RDF-гориво в "Топлофикация София". Хората виждат резултатите от политиката на Столичната община в сферата на околната среда, усилията ни ще продължат, увери Фандъкова.

По повод дебата, преди гласуването, кметът каза, че са се чули много манипулации в зала, стари опорни точки, припомнени изкривени тези от времето, когато темата за отпадъците се използваше с политически цели. Тя изрази съжаление, че тези важни теми за града не се разглеждат по-експертно и по-отговорно от общинските съветници.

На днешното заседание Общинският съвет отхвърли предложение на групата на БСП такса "смет" да бъде намалена с 0,05 промила за битови потребители и с 1 промил за предприятията. В момента такса "смет" за бита е 1,6 промила от данъчната оценка на имота, а за индустрията - 10 промила. Калоян Паргов, председател на групата на левицата посочи, че намалението е минимално и Столичната община го дължи на софиянци. Според него това може да бъде направено, тъй като всяка година остават неизразходвани средства от бюджета за чистотата. От БСП предложиха още издръжката на Столичния инспекторат, който контролира дейностите по чистота, да бъде извадена от план-сметката за чистотата. И двете предложения обаче бяха отхвърлени, предаде БТА.

Групата на Реформаторския блок също направи предложение във връзка с темата за почистването на града. Те поискаха 5 процента отстъпка от такса "смет" при плащането й до април на съответната година. СОС не прие и това предложение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1201 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
posetitel

2016.01.10 | 11:10

1
голяма новина, няма що. този данък е толкова фалшив, няма никакви доказателства колко смет събират и изобщо никакви разчети, а само някакви си измислени промили. Никъде по света недвижима собственост да генерира боклук. но нашите управници това не могат да проумеят. От бизнеса събират данък за количество боклук а от незащитните граждани едно към кесим

Добави коментар

Водещи новини