"Вашингтон пост": ЕС постави началото на план за 2 милиарда долара за справяне с миграцият

  • 17 декември 2015 08:45

  • 903
  • 0
"Вашингтон пост": ЕС постави началото на план за 2 милиарда долара за справяне с миграцият
© Getty Images/Guliver

Европейският съюз обяви началото на инициатива за 2 милиарда долара за спиране на нелегалната миграция от Африка - амбициозна програма, чиято цел е да се справи с първопричините за историческото бягство на африканци към Европа, пише в. "Вашингтон пост".

Първите проекти за 325 милиона долара включват усилия за увеличаване на заетостта в родните страни на мигрантите и справяне с трафика на хора на места като Етиопия и Сомалия.

Голяма част от вниманието на Европа е съсредоточено върху близо 800-те хиляди сирийци, иракчани и други кандидати за убежище, пристигащи от началото на година през Гърция. Но броят на хората от африканските страни на юг от Сахара, които прекосяват Средиземно море, също се увеличава: по данни на Международната организация по миграция около 130 000 са предприели такова пътуване през 2015 г. в сравнение с близо 70 000 миналата година. Те напускат родните си места заради бедност и конфликти и са привлечени от възможността да достигнат Италия през Либия, чието средиземноморско крайбрежие на практика е неохранявано, откакто беше свален режимът на Муамар Кадафи, допълва БТА.

Анализатори изразиха съмнение дали планът ще окаже особен ефект, като се имат предвид разнообразните причини, поради които толкова много африканци предприемат опасното пътуване на север. В Еритрея, която е един от основните източници на бежанци в Африка, жителите бягат от репресивното правителство и задължителната военна служба, която може да продължи десетилетия. В Сомалия хората бягат от терористичната групировка "Аш Шабаб" и жестоките боеве между различни кланове. В голяма част от континента жителите напускат страни с ограничени възможности за работа и бедност, която изглежда безкрайна, отбелязва американското издание.

Последвайте канала на

903 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини