Наш кораб пази Черно море от нефтени разливи

  • 11 ноември 2011 14:04

  • 726
  • 0
Наш кораб пази Черно море от нефтени разливи
© Булфото

Български кораб ще пази Черно море от нефтени разливи, съобщи к.д.п. Сергей Църнаклийски, изп.-директор на „Морска администрация”.

По думите му корабът „Enterprise“, който в момента се намира във Варна, ще бъде използван следващите няколко години в случаи на нужда при нефтен разлив.

Църнаклийски посочи, че това е факт, благодарение на искания от страна на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ към Европейската агенция по морска безопасност (EMSA). По думите му до този момент такъв кораб имаше само в Костанца, Румъния, и черноморските държави трябваше да разчитат на него в случай на мащабен инцидент в района на Черно море.

След предприетите действия от страна на Морска администрация EMSA взе решение да стартира търг за втори кораб, което ще повиши възможността за справяне с такива инциденти и намали времето за реакция след отправено искане от черноморските държави.

Самият договор за наем на кораба е за три години с опция за удължаване за още три, като проектът на стойност малко над 4 млн. евро. Същинското изпълнение ще започне на 1 януари 2012 г.

Последвайте канала на

726 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини