Сръбската полиция е разбила мрежа за трафик на оръжия към Франция

  • 16 декември 2015 18:02

  • 1629
  • 0
Сръбската полиция е разбила мрежа за трафик на оръжия към Франция
©

Сръбската полиция разби мрежа за трафик на оръжия към Франция и задържа двама сръбски граждани, заяви днес сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович пред националната телевизия, съобщава АФП.

Ние задържахме във вторник късно вечерта двама наши граждани, членове на мрежа за трафик на оръжия към Франция, заяви Стефанович. Той не съобщи подробности за връзките между мрежата от трафиканти и Франция. Същевременно отговорен представител на сръбски оръжеен завод заяви в петък пред АФП, че някои от оръжията, използвани от извършителите на атентатите в Париж на 13 ноември, са били произведени в Сърбия.

В рамките на операцията, проведена снощи в северната част на Сърбия, полицията е заловила в кола, в която са се намирали двамата заподозрени, "картечници, малко над три килограма експлозив, автоматични пушки и голямо количество муниции", посочи Стефанович. В друго съобщение полицията уточни, че става дума за "три килограма пластични експлозиви, два детонатора, девет ръчни гранати, три автоматични пушки, две картечници и 160 патрона калибър 7,62 мм".

Сръбският министър на вътрешните работи посочи, че полицията в Нови Сад /Северна Сърбия/ и жандармерията са провеждали тази операция от няколко месеца.

Той не разкри самоличността на заподозрените.

В дните след атентатите в Париж, за които отговорност пое джихадистката групировка "Ислямска държава" и които отнеха живота на 130 души, френската полиция и Интерпол поискаха от сръбското министерство на вътрешните работи да провери серийните номера на седем оръжия, обясни в петък пред АФП Милойко Бързакович, директор на сръбското държавното предприятие "Застава".

Ние получихме номерата и потвърдихме, че всички /тези оръжия/ са произведени в "Застава", посочи Бързакович. Става дума за няколко пушки тип АК-47, тип "Калашников".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1629 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини