Русия: Арктика е наша

  • 11 ноември 2011 12:28

  • 2085
  • 0
Русия: Арктика е наша
© gettyimages

Крайбрежието на Арктика е руско, каза президентът на страната Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега, предаде АП.

В реч пред работници от източния град Хабаровск държавният глава на Русия призова да се увеличат инвестициите в района на Северния полюс и че Москва ще предприеме мерки, за да стъпи първа там. Защото, ако ние се провалим други държави ще поемат контрола, допълни стопанинът на Кремъл. Русия, САЩ, Канада, Дания и Норвегия се опитват да получат юрисдикция върху части от Северния полюс. Глобалното затопляне намали ледената покривка, под която има огромни залежи от полезни изкопаеми. Москва, Отава и Копенхаген заявиха, че всята една държава ще се обърне към ООН за разрешение на претенциите върху възвишение на дъното на Северния ледовит океан, наричано върха на Ломоносов.

През 2007 г. Русия предяви претенции, като подводница поби националния флаг на дъното на океана. Премиерът на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 преди няколко месеца заяви, че страната остава отворена за диалог по спорните въпроси, но ще отстоява твърдо своите интереси. Той също изрази готовност да изпрати две дивизии в района.

В доклад на датското военно разузнаване от 2011 г. пише, че спорът за природните богатства ще продължава да се задълбочава. Документът допълва, че на територията на северния полюс към 2020 г. могат да избухнат малки въоръжени конфликти.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2085 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини