Българският лекарски съюз даде стипендии на млади медици

  • 15 декември 2015 14:35

  • 1515
  • 0
Българският лекарски съюз даде стипендии на млади медици
©

Българският лекарски съюз /БЛС/ даде стипендии на 61 млади специализиращи медици. Стипендиите са в размер на 400 лв. месечно, за една година.

Стипендиантите са от всички специалности, каза д-р Юлиян Йорданов от БЛС. Искаме младите лекари да останат тук, държавата има нужда от тях, а ние сме потенциални пациенти, каза д-р Йорданов. Не само заплащането е водещият мотив за напускане на страната от младите лекари, допълни той.

Голям процент от тях посочват, че напускат заради проблемите, които има в системата на здравеопазването. Младите медици искат съвременен начин на развитие на здравеопазването, както и кариерно развитие. Трябва да се замислим как младите лекари могат да получат това, което искат тук, в България, добави д-р Йорданов. Държавите, за които заминават, са Великобритания, Германия, Ирландия и Скандинавските страни.

Тревожен е и фактът, че за чужбина заминават и лекари с по две медицински специалности, които вече са изградени, а ние ги губим като потенциал за нашето здравеопазване, допълни д-р Йорданов.

По думите му най-често напускат хирурзи, акушер-гинеколози и анестезиолози. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков каза, че към 1 декември 1052 са специализантите, като 700 от тях са завършили сега медици.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1515 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини